Αποκάλυψη: Χάκερς έκλεψαν πάνω από 1 δις δολάρια από 100 τράπεζες παγκοσμίως!

Το μεγάλο κόλπο

​Ένα ��λιγγιώδες ποσό -τουλάχιστον 1 δις δολάρια- εκλάπη από 100 τράπεζες σε 30 χώρες το 2013, σύμφωνα με έκθεση που αποκαλύπτει η εφημερίδα New York Times!

Η εφημερίδα επικαλείται έκθεση της γνωστής ρωσικής εταιρίας ασφαλείας υπολογιστών Kaspersky Lab.

Η σπείρα, που αποκαλείται Carbanak από το όνομα του λογισμικού που χρησιμοποιούσε, αποτελείται από Ευρωπαίους, Ρώσους και Κινέζους η δράση των οποίων ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν έστειλαν σε υπαλλήλους email που υποτίθεται ότι προέρχονταν από συναδέλφους τους και περιείχαν έναν σύνδεσμο. Όταν οι παραλήπτες τον άνοιγαν, ο υπολογιστής τους μολυνόταν από λογισμικό κατασκοπείας. Έτσι οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στα τραπεζικά συστήματα.

Στη συνέχεια, ανακάλυψαν ότι οι εργαζόμενοι ήταν υπεύθυνοι για διακίνηση ποσών μεταξύ λογαριασμών και τη μεταφορά μετρητών σε ATM, και εγκατέστησαν ένα εργαλείο απομακρυσμένης πρόσβασης: ένα πρόγραμμα που μπορεί να καταγράψει τους κωδικούς των υπολογιστών των εργαζομένων.

Στη συνέχεια, μετέφεραν τα τεράστια ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε διαφορετικές χώρες.

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται στα τέλη του 2013, όταν ένα ATM στο Κίεβο άρχισε να βγάζει λεφτά μόνο του σε τυχαίες ώρες της ημέρας, χωρίς καν να έχει εισαχθεί κάρτα ή να πατηθεί κάποιο κουμπί.

Η ουκρανική τράπεζα κάλεσε τότε την Kaspersky Labs η οποία τώρα αποκαλύπτει την υπόθεση στους New York Times. Έχει επίσης ενημερώσει την Interpol, τη Europol, το FBI και τις αρχές διαφόρων χωρών.

Καμία από τις 100 τράπεζες που φέρονται να έπεσαν θύματα σε 30 χώρες δεν έχει αναγνωρίσει τις κλοπές, και η Kaspersky αρνείται να κατονομάσει τα ιδρύματα στο πλαίσιο μεταξύ τους συμφωνιών. Οι περισσότεροι στόχοι έχουν έδρα στη Ρωσία, πολλοί όμως βρίσκονται σε Ευρώπη, Βόρειο Αμερική και Ιαπωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top