Τέξας: Επιβλήθηκε ΘΑΝΑΤΙΚΗ ποινή σε ισοβίτη με νοητική υστέρηση

Με διαταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών

Τέξας: Επιβλήθηκε ΘΑΝΑΤΙΚΗ ποινή σε ισοβίτη με νοητική υστέρηση

Ο Αφροαμερικανός Ρόμπερτ Λάντ εκτελέστηκε, στη φυλακή Χάντσβιλ του Τέξας, με θανατηφόρο ένεση στις 19:00 τοπική ώρα (03:02 ώρας Ελλάδας της Παρασκευής), έπειτα από διαταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο 57χρονος, ο οποίος έπασχε από νοητική υστέρηση, είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία μιας 38χρονης γυναίκας πριν από περίπου 20 χρόνια και λίγα χρόνια νωρίτερα για μια τριπλή δολοφονία.

Ο Λαντ είχε διαγνωστεί με νοητική υστέρηση στην ηλικία των 13 ετών. Στα 18 του είχε υποστηριχθεί από ειδικό κέντρο για άτομα με νοητική υστέρηση και είχε καταλάβει μια θέση εργασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τα επιχειρήματα της νομικής πλευράς υπεράσπισης ότι ήταν ψυχικά διαταραγμένος. Το 2002, το ίδιο Δικαστήριο είχε απαγορεύσει τη θανατική ποινή κατά του Λάντ σε φυλακή της Βιρτζίνια.Το 2014 σε φυλακή της Φλόριντα δέχτηκε την απόφαση του Ποινικού Εφετείου του Τέξας, και υιοθέτησε την άποψη του Πολιτείας για «πολύ υποκειμενικά» κριτήρια στην αναβολή της εκτέλεσης του Λάντ.

Βέβαια, αντιδράσεις υπήρξαν για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. «Οπουδήποτε αλλού σε αυτή τη χώρα, ο Λαντ με IQ 67 θα περνούσε όλη του τη ζωή στη φυλακή αλλά δεν θα εκτελούνταν» δήλωσε ο Μπράιν Στάλ, νομικός σύμβουλος της ισχυρής αμερικανικής ένωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων ελευθεριών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top