Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Ιταλίας

Ο Ρέντσι πρότεινε τον Σέρτζιο Ματαρέλα

Οι Ιταλοί κοιν��βουλευτικοί και τοπικοί αξιωματούχοι δεν κατάφεραν, στον χθεσινό πρώτο γύρο της διαδικασίας, να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να υπολογίζει πλέον στο ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανάδειξη του υποψηφίου που πρότεινε για το αξίωμα αυτό στον τέταρτο γύρο της διαδικασίας, όταν πλέον η απαιτούμενη πλειοψηφία θα είναι πολύ χαμηλότερη.

Ο Ρέντσι πρότεινε τον Σέρτζιο Ματαρέλα, 73 ετών, μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, για το ύπατο αξίωμα της χώρας, μια κίνηση που εξόργισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία των δύο ανδρών για την προώθηση μεταρρυθμίσεων όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου ή η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αν και το αξίωμα είναι κυρίως εθιμοτυπικό, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σημαντικές εξουσίες σε περιόδους πολιτικής αστάθειας, οι οποίες δεν είναι ασυνήθιστες στην Ιταλία, καθώς μπορεί να διαλύει το Κοινοβούλιο, να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και να επιλέγει τον πρωθυπουργό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top