Βίντεο ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ:Στη σύσκεψη των σκιτσογράφων του Charlie Hebdo για το εξώφυλλο με τον Μωάμεθ

Τα σκίτσα και οι διάλογοι των δολοφονημένων Βολίνσκι, Βερλάκ και Καμπού

Βίντεο ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ:Στη σύσκεψη των σκιτσογράφων του Charlie Hebdo για το εξώφυλλο με τον Μωάμεθ

Ένα βίντεο - ντοκουμέντο ανέβηκε στο διαδίκτυο από μία σύσκεψη των εργαζομένων στο σατιρικό περιοδικό “Charlie Hebdo”. Το βίντεο τραβήχτηκε το 2006 και σε αυτό οι σκιτσογράφοι και οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να βρουν το κατάλληλο πρωτοσέλιδ�� για το περιοδικό τους.

Φεβρουάριος του 2006. Στα γραφεία του “Charlie Hebdo”, σκιτσογράφοι και δημοσιογράφοι έχουν μαζευτεί για την καθιερωμένη σύσκεψη. Αυτή τη φορά το θέμα είναι τι θα γίνει πρωτοσέλιδο.

Τα σκίτσα από τους δολοφονημένους Ζορζ Βολίνσκι, Μπερνάρ Βερλάκ και Ζαν Καμπού ετοιμάζονται σε ελάχιστο χρόνο και ο καθένας λέει την ιδέα του. Ο Μωάμεθ είναι ο πρωταγωνιστής στις καρικατούρες.

«Αυτό που θέλω να περάσω είναι ότι στην πραγματικότητα εμείς γελάμε με τα πάντα και είναι φυσιολογικό. Δεν υπάρχουν θέματα ταμπού» αναφέρει ο Ζορζ Βολίνσκι, ο οποίος γελάει με τις ατάκες που ακούγονται. Σχεδιάζει το δικό του σκίτσο σκεπτικός. Όλοι συζητούν για τη σάτιρα μέσα από τα σκίτσα τους και θυμούνται τι είχε απαντήσει ο Νικολά Σαρκοζί όταν είχε δεχθεί κι εκείνος έντονη σάτιρα από τον γαλλικό Τύπο.

Ο Ζαν Καμπού πίνει καφέ, σχεδιάζει, μιλάει με τους υπόλοιπους. Προσπαθεί να βρει το καλύτερο σκίτσο. «Μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά το σκίτσο ένα παγκόσμιο γεγονός απεικονίζεται μέσα σε ένα σκίτσο» αναφέρει ο ίδιος.

Ο Μπερνάρ Βερλάκ κάθεται στο γραφείο του. Σηκώνεται κολλάει ένα σκίτσο στον τοίχο και λέει χαρακτηριστικά: «Προτιμώ μια υπερβολή καρικατούρας παρά μια υπερβολή λογοκρισίας».

Όλοι μαζί είναι μια ομάδα. Το γαλλικό περιοδικό είναι ένα από τα ελάχιστα που είχαν αναδημοσιεύσει τις γελοιογραφίες εφημερίδας από τη Δανία οι οποίες είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων επειδή σατίριζαν τον Μωάμεθ. Στο τέλος όλοι μαζί συμφωνούν στο πρωτοσέλιδο να μπει ένα συγκεκριμένο σκίτσο. Για πρώτη φορά το πρωτοσέλιδο κάνει την περίληψη όλης της εφημερίδας. Το σκίτσο δείχνει τον Μωάμεθ να κρύβει τα μάτια του και απελπισμένος να λέει... Είναι δύσκολο να είσαι αγαπητός στους ηλίθιους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top