Τέλος τα μάχιμα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Δύναμη των ΗΠΑ στη χώρα, με υποστηρικτικό ρόλο

​Την επίσημη λήξη του πολέμου στο Αφγανιστάν συνιστά ο τερματισμός της παρουσίας της ISAF του ΝΑΤΟ στη χώρα, μετά από 13 χρόνια και ενώ η δραστηριότητα των Ταλιμπάν συνεχίζεται.

Βάσει της συμφωνίας Ουάσινγκτον - Καμπούλ, τα μάχιμα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα διαδεχθεί δύναμη κυρίως αμερικανική, που θα παραμείνει με υποστηρικτικό ρόλο. Η νέα δύναμη θα αριθμεί περίπου 13.500 ενστόλους και θα αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου.

«Σε μερικές ημέρες, η πολεμική αποστολή μας στο Αφγανιστάν θα έχει τερματιστεί», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε: «ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος στον οποίο έχουμε εμπλακεί θα τελειώσει με υπεύθυνο τρόπο».

Σύμφωνα με το σχέδιο, έως το τέλος του 2015 οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν θα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ. Στα τέλη του 2016 δεν θα παραμένει παρά μια περιορισμένη δύναμη για να προστατεύει την πρεσβεία στην Καμπούλ. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, θα συνεχίσουν να παρέχουν αεροπορική υποστήριξη στο��ς Αφγανούς και, πιθανόν, να επεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση ταχείας προέλασης των Ταλιμπάν.

Θυμίζουμε πως από την σύσταση της ISAF, μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν, το 2001, και μέχρι σήμερα, η δύναμη έχει χάσει 3.485 στρατιώτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ήταν Αμερικανοί (2.224).