Μετά τον όλεθρο: ΔΕΙΤΕ πώς είναι σήμερα τα μέρη που έπληξε το τσουνάμι

Δέκα χρόνια από την φυσική καταστροφή που «σάρωσε» 14 χώρες

Μετά τον όλεθρο: ΔΕΙΤΕ πώς είναι σήμερα τα μέρη που έπληξε το τσουνάμι

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τότε που ο σεισμός των 9,3 Ρίχτερ, ο σφοδρότερος στον πλανήτη από το 1960, ταρακούνησε τη Σουμάτρα και προκάλεσε τσουνάμι, το οποίο άφησε πίσω του πάνω από 220.000 νεκρούς διαφόρων εθνικοτήτων και ανυπολόγιστες καταστροφές!

1.jpg2.jpg

Ήταν 26 Δεκεμβρίου του 2004, όταν κύματα ύψους 20 ως και 30 μέτρων «σάρωσαν» τις ακτές 14 χωρών, από την Ασία μέχρι την Αφρική, παρασύροντας στο πέρασμά τους ντόπιους και τουρίστες, σπίτια και κάθε είδους κτίρια, βάρκες και αυτοκίνητα.

3.jpg5.jpg

Ολόκληρες πόλεις και χωριά θάφτηκαν κάτω από λάσπες και νερά, οικογένειες ξεκληρίστηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν, ενώ ανυπολόγιστη ήταν και η πολιτιστική καταστροφή.

18.jpg20.jpg

Εκτός από τις κάθε είδους απώλειες, τα 9,3 Ρίχτερ άλλαξαν τον χάρτη της περιοχής: επιστήμονες αναφέρουν πως μερικά από τα μικρότερα νησιά έξω από τη νοτιοδυτική ακτή της Σουμάτρα έχουν μετακινηθεί νοτιοδυτικά κατά περίπου 20 μέτρα, ενώ η ενέργεια που εκλύθηκε από τη συνάντηση των δύο τεκτονικών πλακών, η οποία προκάλεσε τον σεισμό ενδεχομένως οδήγησαν στον κλυδωνισμό ολόκληρου του πλανήτη.

16.jpg17.jpg

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά τον όλεθρο, χιλιάδες άνθρωποι απέτιναν φόρο τιμής στους νεκρούς και οι προσωπικές ιστορίες εξακολουθούν να συγκλονίζουν. Μάλιστα, παρά το ότι οι πληγείσες περιοχές έχουν ��ποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό, δεν υπάρχει έστω ένας κάτοικος που να μην «σημαδεύτηκε» από την καταστροφή

4.jpg

10.jpg

19.jpg14.jpg

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top