«Κορίτσια ηλικίας από 10 ετών αυτοκτονούσαν για να μην βιάζονται από τους τζιχαντιστές»

Συγκλονιστικές μαρτυρίες γυναικών που δραπέτευσαν

«Κορίτσια ηλικίας από 10 ετών αυτοκτονούσαν για να μην βιάζονται από τους τζιχαντιστές»

«Απόδραση από την κόλαση» είναι ο τίτλος έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιοποιεί συγκλονιστικά στοιχεία, από μαρτυρίες κοριτσιών της φυλής των Γεζίντι στο Ιράκ, που κατάφεραν να διαφύγουν ενώ κρατούνταν από τζιχαντιστές του ΙΚ.

Κορίτσια θυμούνται πώς μεταφέρθηκαν σε κυβερνητικό κτίριο στη Σινζάρ, όπου έγινε και η «διαλογή». «Σημείωσαν τις ηλικίες, τα ονόματά μας, τα πάντα. Μετά μάς χώρισαν, οι άνδρες από 'δω, οι γυναίκες από 'κει. Ύστερα πάλι ξεχώρισαν τις νέες γυναίκες, παντρεμένες και μη», θυμάται η 19χρονη Γεζίντι.

Στη συνέχεια, οι γυναίκες αυτές βίωναν λεκτική και σωματική βία.

isiss4.jpg
Μια 20χρονη που κατάφερε να αποδράσει, η Λούνα, είπε ότι κρατείτο μαζί με 20 κορίτσια, ηλικίας από 10 ετών, στην Ίσιδα ελεγχόμενη πόλη της Μοσούλης, όταν τους είπαν να ντυθούν.

«Μια μέρα μας δόθηκαν ρούχα που έμοιαζαν με κοστούμια χορού και είπαν να κάνουμε μπάνιο και να φορέσουμε αυτά τα ρούχα», πρόσθεσε. «Η Ζίλαν αυτοκτόνησε στο μπάνιο. Έκοψε τις φλέβες της και κρεμάστηκε. Ήταν πολύ όμορφη. Νομίζω ότι ήξερε ότι επρόκειτο να την πάρουν μακριά και αυτός είναι ο λόγος που αυτοκτόνησε».

Μια άλλη γυναίκα, η 27χρονη Γουάφα, είπε ότι και η αδελφή της έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ βρισκόταν φυλακισμένη στη Μοσούλη, καθώς ο άνθρωπος που την είχε στην κατοχή του, της έδωσε την επιλογή είτε να παντρευόταν τον ίδιο και τον αδελφό του, ή θα την πωλούσαν ως σκλάβα.

«Τη νύχτα προσπαθήσαμε να πνίξουμε τον εαυτό μας με τα μαντίλια μας», είπε η 27χρονη στην Διεθνή Αμνηστία. Δύο κορίτσια που κρατούνταν μαζί μας, ξύπνησαν και μας σταμάτησαν και στη συνέχεια έμειναν ξύπνιες για να μας παρακολουθούν. Όταν όμως αποκοιμήθηκαν στις 5 το πρωί, προσπαθήσαμε και πάλι να αυτοκτονήσουμε, αλλά και πάλι ξύπνησαν και μας σταμάτησαν. Δεν μπορούσα να μιλήσω για αρκετές ημέρες μετά από αυτό».

Συγγενείς των κοριτσιών που κατάφεραν να διαφύγουν, αναφέρουν ότι παθαίνουν κρίσεις πανικού και υποφέρουν από κατάθλιψη.

Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση εκτιμά ότι 3.583 Γεζίντι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά αγνοούνται. Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Αμφότεροι συμφωνούν ότι περίπου 430 έχουν καταφέρει να δραπετεύσουν.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι ο βιασμός ως όπλο πολέμου από το ΙΚ «αποτελεί άλλο ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

yazidi-1.jpg

isiss2.jpg
isiss3.jpg


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top