Κάνουν νέα αρχή Κούβα και Αμερική: Ανοίγει πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα

Ο Ομπάμα θα ζητήσει να γίνει άρση του εμπάργκο

Κάνουν νέα αρχή Κούβα και Αμερική: Ανοίγει πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα

​Ιστορικό είναι το βράδυ της Τετάρτης, για τις σχέσεις Αμερικής και Ρωσίας, όπως σας ενημέρωσε και νωρίτερα το star.gr! Οι δυο ηγέτες των χωρών, Μπάρακ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο συμφώνησαν να κινηθούν προς αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, οι οποίες είχαν μπει στον πάγο από το 1961!

Την αλλαγή πολιτικής ανακοίνωσαν ταυτόχρονα και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, σε τηλεοπτικά διαγγέλματα, τα οποία πραγματοποιήσαν από την Ουάσιγκτον και την Αβάνα, αντίστοιχα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η Αμερική θα επιδιώξει το άνοιγμα πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Κούβας μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει πιο εύκολο για τους Αμερικανούς πολίτες να ταξιδεύουν και να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες, στην Κούβα.

Παράλληλα, αναμένεται να χαλαρώσουν οι περιορισμοί σε μετακινήσεις, εμπόριο και πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ θα γίνει επανεξέταση της θέσης ότι η Αβάνα στηρίζει την τρομοκρατία.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα ζητήσει από το Αμερικανικό Κογκρέσο την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια στην Κούβα.

«Θα βάλουμε τέλος στην απαρχαιωμένη προσέγγιση που εδώ και δεκαετίες δεν κατάφερε να προωθήσει τα συμφέροντά μας».

Απευθυνόμενος στους Κουβανούς που ζουν στις ΗΠΑ είπε στα ισπανικά: «Είμαστε όλοι Αμερικανοί. Σήμερα, κάνουμε αυτές τις αλλαγές γιατί είναι το σωστό. Σήμερα η Αμερική επιλέγει να σπάσει τα δεσμά του παρελθόντος ώστε να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, για τον κουβανικό λαό, για τον αμερικανικό λαό, για ολόκληρο το ημισφαίριό μας και για όλον τον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο Ραούλ Κάστρο καλωσόρισε την ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά βήματα.

«Το αμερικανικό εμπάργκο ισχύει ακόμα και προκαλεί τεράστια προβλήματα στους πολίτες της Κούβας. Πρέπει να αρθεί».

Παράλληλα, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες, τονίζοντας ότι παραμένουν οι βασικές διαφορές σε ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εξωτερική πολιτική και το θέμα της κυριαρχίας ενός κράτους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top