Βαθαίνει η οικονομική κρίση στη Ρωσία- Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι

Έχασε το 50% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο

Βαθαίνει η οικονομική κρίση στη Ρωσία- Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι

​Στο χείλος του πανικού είναι η Μόσχα καθώς το ρούβλι συνεχίζει την ανεξέλεγκτη καθοδική του πορεία. Μόνο χθες η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έριξε στην αγορά 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να φρενάρει την κατακόρυφη πτώση ενώ συνεχίζει να πουλά από τα αποθεματικά συναλλάγματος.

Φέτος το ρούβλι έχασε το 50% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο, ξυπνώντας μνήμες του 1998, όταν είχε βουτήξει σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Μάλιστα, τη Δευτέρα έχασε το 1/5 της αξίας του.

Το βαρίδι που καταβυθίζει το ρωσικό νόμισμα είναι αρχικά οι συνεχιζόμενες χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο, το οποίο είναι το βασικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας. Η Ρωσία έχει βασίσει τον προϋπολογισμό του 2015 στην ελάχιστη τιμή των 100 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο τώρα έχει πέσει στα 60 δολάρια. Κατά δεύτερον οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση δεν της επιτρέπουν να βγει στις αγορές να δανειστεί.

Αμόκ έχει καταλάβει τους πολίτες. Αποσύρουν καταθέσεις και αγοράζουν μαζικά κυρίως ηλεκτρονικά είδη και αυτοκίνητα. Τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος στερεύουν. Πάντως, η ρωσική κρίση πλήττει σοβαρά τον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top