ΘΡΗΝΟΣ στις κηδείες των μαθητών που σκοτώθηκαν στο Πακιστάν: Επίθεση εκδίκησης για την Μαλάλα;

Οι αφγανοί Ταλιμπάν καταδικάζουν την αιματηρή πράξη των πακιστανών Ταλιμπάν

ΘΡΗΝΟΣ στις κηδείες των μαθητών που σκοτώθηκαν στο Πακιστάν: Επίθεση εκδίκησης για την Μαλάλα;

​Ο απόλυτος θρήνος επικρατεί από χθες στο Πακιστάν μετά την φρικιαστική αιματηρή τρομοκρατική επίθεση πακιστανών Ταλιμπάν σε σχολείο της Πεσαβάρ στο οποίο 141 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 132 μαθητές.

pakistan-taliban15.jpg
Γονείς και συγγενείς κηδεύουν τα παιδιά τους, τις αθώες ψυχές που έχασαν με τον πιο φρικτό τρόπο την ζωή τους.

pakistan-taliban17.jpg
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Ahmed Rashid, ο τρόπος δράσης των Ταλιμπάν, που διψούσαν μόνο για αίμα, χωρίς να προβάλουν κανένα αίτημα, τείνει στο συμπέρασμα πως η επίθεση μπορεί να χαρακτηριστεί ως πράξη εκδίκησης.

Συγκεκριμένα, ο αναλυτής τονίζει με δηλώσεις του στο BBC ότι αυτό που έχει προκαλέσει την οργή των Ταλιμπάν είναι ��τι η 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, που είχε επιζήσει από επίθεση, όταν είχε δεχθεί το 2012 πυροβολισμούς στο κεφάλι στον δρόμο προς το σχολείο, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Οι Ταλιμπάν ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους υποστηρικτές της Μαλάλα, που μάχεται για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση.

Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι πράξη εκδίκησης εναντίον του πακιστανικού στρατού, ο οποίος έχει εξαπολύσει επιχειρήσεις εξόντωσης των δικτύων των Ταλιμπάν που δρουν στο Πακιστάν και κυρίως στη βόρεια επαρχία Waziristan.

Η ανακοίνωση της Μαλάλα

Η νεαρότερη στην ιστορία του Νόμπελ νικήτρια του βραβείου, Μαλάλα Γιουσαφζάι, εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση.

«Η καρδιά μου έχει ραγίσει από τη φρικτή και ψυχρή τρομοκρατική ενέργεια που έπληξε την πατρίδα μου. Αθώα παιδιά στο σχολικό τους περιβάλλον δεν γίνεται να πέφτουν θύματα τέτοιας φρίκης. Καταδικάζω τις αποτρόπαιες και άνανδρες αυτές πράξεις και στέκομαι αλληλέγγυα με την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν, των οποίων οι μέχρι στιγμής προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης πρέπει να τύχουν επαίνων. Εγώ, μαζί με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, θρηνώ για τα παιδιά αυτά, όλα τους αδέλφια μου. Θέλω, όμως, να σας τονίσω ότι δεν θα ηττηθούμε ποτέ», αναφέρει η 17χρονη νομπελίστρια στην ανακοίνωσή της.

Οι αφγανοί Ταλιμπάν καταδικάζουν την αιματηρή επίθεση των πακιστανών Ταλιμπάν στο σχολείο

Εν τω μεταξύ οι αφγανοί Ταλιμπάν καταδίκασαν σήμερα την αιματηρή επίθεση των συντρόφων τους πακιστανών Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι «ο εκ προμελέτης φόνος αθώων αντιβαίνει στις αρχές του Ισλάμ».

Την ευθύνη για την επίθεση εναντίον σχολείου στο οποίο φοιτούν παιδιά στρατιωτικών στην Πεσαβάρ, πόλη του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στο Αφγανιστάν, ανέλαβαν οι πακιστανοί Ταλιμπάν του TTP, που πολεμούν από το 2007 την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει τον πόλεμο των ΗΠΑ «κατά της τρομοκρατίας» και ότι «εξετευλίζει το Ισλάμ».

Η επίθεση αυτή, η πλέον πολύνεκρη στην ιστορία της χώρας, προκάλεσε κύμα σφοδρής καταδίκης στο Πακιστάν, στο εξωτερικό και στους αφγανούς Ταλιμπάν, παρότι και οι ίδιοι ευθύνονται για πολλές αιματηρές επιθέσεις εναντίον αμάχων στη χώρα τους, όπως αυτήν της περασμένης εβδομάδας εναντίον του γαλλικού πολιτιστικού κέντρου στην Καμπούλ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top