Δικαιολογημένα για έξι στους δέκα Αμερικανούς τα βασανιστήρια της CIA

Τι αναφέρει δημοσκόπηση μετά την έκθεση κόλαφο

​Σχεδόν οι έξι στους δέκα Αμερικανούς (ποσοστό 59%) θεωρούν «δικαιολογημένο» τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η CIA τους «ύποπτους για τρομοκρατία», σύμφωνα με δημοσκόπηση, μία εβδομάδα αφότου παρουσιάστηκε η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας που κατήγγειλε τα βασανιστήρια σε βάρος δεκάδων ανθρώπων.

«Πιστεύετε ότι ο χειρισμός των ύποπτων για τρομοκρατία από τη CIA ήταν δικαιολογημένος ή όχι;», ήταν το ερώτημα που τέθηκε στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του καναλιού ABC News, χωρίς να χρησιμοποιείται η λέξη «βασανιστήρια».

Περίπου οι τρεις στους 10 (ποσοστό 31%) δήλωσαν ότι ήταν «αδικαιολόγητη» η στάση που τήρησε η CIA, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τηλεφωνικά στο διάστημα 11-14 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.000 ενηλίκων. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 3,5%.

Ακόμη και όταν στην ερώτηση περιλαμβάνεται η λέξη «βασανιστήρια», οι Αμερικανοί εξακολουθούν να θεωρούν «δικαιολογημένη» τη χρήση τους. Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι ο βασανισμός τρομοκρατών μπορεί συχνά, κάποιες φορές, σπανίως ή ποτέ να είναι δικαιολογημένος», το 58% απάντησε ότι «συχνά ή μερικές φορές» τα βασανιστήρια είναι δικαιολογημένα.

Μόνον το 39% θεωρεί ότι ποτέ ή σπανίως δικαιολογείται η χρήση βασανιστηρίων.

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (47%) χαρακτήρισαν επίσης "άδικη" την έκθεση της Γερουσίας για τα βασανιστήρια.
Ταυτοχρόνως, η πλειοψηφία (54%) πιστεύει ότι η CIA εξαπάτησ�� «σκοπίμως» τον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και την κοινή γνώμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top