ΘΛΙΒΕΡΟ: 4χρονο αγοράκι έπαθε εγκεφαλικό μετά από βόλτα στη ρόδα του Λούνα Παρκ!

Το παιδί έχει πλέον ήπια μυϊκή αδυναμία και δυσκαμψία στην αριστερή πλευρά

ΘΛΙΒΕΡΟ: 4χρονο αγοράκι έπαθε εγκεφαλικό μετά από βόλτα στη ρόδα του Λούνα Παρκ!

​Μια τραγική είδηση κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου: Ένα 4χρονο αγοράκι μετά από βόλτα σε rollercoaster (ρόδα) σε πάρκο ψυχαγωγίας στο Σικάγο έπαθε... εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, οι βίαιες κινήσεις που έκανε με το κεφαλάκι του στη διάρκεια δύο διαδρομών, προκάλεσαν διαχωρισμό σε μία από τις καρωτίδες αρτηρίες, που τροφοδοτούν με αίμα το κεφάλι, τον εγκέφαλο και το πρόσωπο.

Ο διαχωρισμός της καρωτίδας είναι ένα «σχίσιμο» στο εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας που επιτρέπει την εισροή αίματος ανάμεσα στις στοιβάδες που δημιουργούν το τοίχωμά της.

Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργείται στένωση προς τα μέσα -προς τον αυλό της αρτηρίας- με συνέπεια να εμποδίζεται η ροή του αίματος και να προκαλείται ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο διαχωρισμός της καρωτίδας είναι συνήθης αιτία εγκεφαλικού στις ηλικίες κάτω των 50 ετών (υπολογίζεται ότι αφορά το 10-25% των εγκεφαλικών στις ηλικίες 25-45 ετών), αλλά πολύ σπάνια παρατηρείται σε παιδιά.

Ωστόσο, οι γιατροί από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Loyola γράφουν στην επιθεώρηση «Pediatric Neurology» ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών είναι εξαιρετικά ευάλωτα στα απότομα τινάγματα του κεφαλιού, επειδή οι μύες του λαιμού τους δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένοι.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να στηρίξουν καλά το σχετικά μεγάλο (σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα) κεφάλι των παιδιών και όταν αυτό συνδυαστεί με τις δυνάμεις που ασκούνται στη διάρκεια της βόλτας με το ιλιγγιωδώς κινούμενο τραινάκι, οι συνέπειες μπορεί να φτάσουν έως την ρήξη μίας αρτηρίας.

Το 4χρονο αγοράκι, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, είχε πάει διακοπές με τους γονείς του και το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας συμπεριλάμβανε βόλτα σε λούνα παρκ.

Η οικογένεια ανέβηκε πρώτα σε ένα τραινάκι μήκους 207 μέτρων και ύψους 9 μέτρων, και εν συνεχεία σε ένα άλλο τραινάκι που συμπεριλάμβανε πτώση από ύψος 16 μέτρων, με ταχύτητα 64 χιλιομέτρων την ώρα.

Την επόμενη ημέρα και ενώ βρίσκονταν μέσα στο αεροπλάνο καθ’ οδόν προς το Σικάγο, το παιδί άρχισε να κάνει εμέτους και παρουσίασε παράλυση στην αριστερή πλευρά του προσώπου του.

Έως ότου προσγειωθεί το αεροπλάνο, το αγοράκι δεν μπορούσε να περπατήσει και ένιωθε αδύναμη την αριστερή πλευρά του σώματός του. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι εξετάσεις αποκάλυψαν τον διαχωρισμό της καρωτίδας και το εγκεφαλικό.

Έξι μήνες ύστερα από τη θεραπεία, το παιδί έχει μεν βελτιωθεί σημαντικά, αλλά η βάδισή του εξακολουθεί να μην είναι φυσιολογική, αφού ακόμα έχει ήπια μυϊκή αδυναμία και δυσκαμψία στην αριστερή πλευρά.

Ο δρ Χοζέ Μπίλερ, καθηγητής στο Τμήμα Νευρολογίας και διευθυντής του Προγράμματος Εγκεφαλικών στο Loyola, προειδοποιεί ότι οι απότομες κινήσεις που υπερεκτείνουν ή περιστρέφουν τον αυχένα, ορισμένες βίαιες κινήσεις στα σπορ ή ακόμα και ο εξαιρετικά δυνατός βήχας μπορεί να προκαλέσουν διαχωρισμό της καρωτίδας.

Ο δρ Μπίλερ, ο οποίος είναι παγκοσμίου φήμης ειδικός στα εγκεφαλικά των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων, δήλωσε ότι περίπου το 15% των ισχαιμικών εγκεφαλικών παρατηρούνται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Η πρόκληση εγκεφαλικού έπειτα από βόλτα σε rollercoaster είναι σπάνιο φαινόμενο και ακόμα σπανιότερα συμβαίνει σε παιδιά (άλλα κρούσματα που έχουν αναφερθεί αφορούν ένα 13χρονο κορίτσι και ένα 11χρονο αγόρι), ενώ πιο επικίνδυνα θεωρούνται τα τραινάκια με μεγαλύτερο ύψος και μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι συνήθως.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top