Αλόις Μπρούνερ: Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ιστορία του «Χασάπη της Θεσσαλονίκης»! ΕΙΚΟΝΕΣ

Ο Ναζί που έβαψε τα χέρια του με το αίμα χιλιάδων Εβραίων

Αλόις Μπρούνερ: Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ιστορία του «Χασάπη της Θεσσαλονίκης»! ΕΙΚΟΝΕΣ

​Δεξί χέρι του Αντολφ Άιχμαν, του «αρχιτέκτονα» του Ολοκαυτώματος. Ναζί που έβαψε τα χέρια του με το αίμα χιλιάδων Εβραίων και μετά τον Πόλεμο βρήκε άσυλο στη Συρία του Άσαντ. Ο λόγος, για τον Αλόις Μπρούνερ.

Ο Μπρούνερ γεννήθηκε στην -τότε- Αυστροουγγαρία στις 8 Απριλίου 1912 και σε ηλικία 19 ετών έγινε μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Από το 1939 ήταν μέλος των SS.

Ήταν ο άνθρωπος που έβαλε στα τρένα του θανάτου 47.000 Εβραίους της Αυστρίας, ενώ πήρε το προσωνύμιο «Χα��άπης της Θεσσαλονίκης» για τη δράση του εκεί, όταν έστειλε στο Άουσβιτς κι άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδες Εβραίους.

Μετά το πέρας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε ένας από τους πλέον διαβόητους και καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου.

ΤΥΞΤΥΞΤΥ.jpg
Μάλιστα, είχε κριθεί ένοχος για τη μεταφορά 125.000 Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη έκλεψε την ταυτότητα ενός στρατιώτη της Βέρμαχτ, ενώ η δολοφονία ενός άνδρα με το όνομα Άντον Μπρούνερ από τους Σοβιετικούς του δίνει τη δυνατότητα να θεωρείται για χρόνια νεκρός.

ΞΥΤΞΥΤ.jpg
Με την ψεύτικη ταυτότητα, βρίσκει δουλειά ως οδηγός σε αμερικανική βάση στο Έσσεν και μένει εκεί μέχρι το 1953.

Στη συνέχεια, με το όνομα Γκέοργκ Φίσερ και ίσως τη βοήθεια της οργάνωσης Γκέλεν (σ.σ. οργάνωση από πρώην Ναζί κατά των Σοβιετικών, την οποία χρηματοδοτούσαν οι Αμερικανοί) διαφεύγει στην Αίγυπτο και μετά από μικρό διάστημα διαμονής στο Κάιρο, το 1954 βρίσκει καταφύγιο στη Συρία υπό την προστασία του καθεστώτος Άσαντ.

Εκεί τον εντόπισαν χάρη σε πληροφορίες άλλου Ναζί αλλά τα αιτήματα έκδοσης που έκαναν Γερμανία, Γαλλία έπεσαν στο κενό.

Η Συρία που τον είχε συλλάβει για εμπόριο ναρκωτικών αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο και να τον εκμεταλλευθεί. Έτσι, του ανατέθηκε να εκπαιδεύσει τις συριακές μυστικές υπηρεσίες και παρά τα δεκάδες αιτήματα έκδοσής του έμεινε εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του.

Πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Εφρέμ Ζούροφ, επικεφαλής του ισραηλινού γραφείου του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο Μπρούνερ εθεάθη το 2003 σε ξενοδοχείο της Δαμασκού, αλλά πηγή των γερμανικών υπηρεσιών Πληροφοριών πληροφόρησε πριν από τέσσερα χρόνια το Κέντρο Βίζενταλ ότι ο εγκληματίας πολέμου έχει πεθάνει και ταφεί στη Συρία.

Δεν μετάνιωσε ποτέ για τα εγκλήματά του. Μάλιστα, όταν το 1985 έδωσε συνέντευξη σε γερμανικό περιοδικό και ρωτήθηκε αν έχει τύψεις η απάντησή του ήταν καταφατική! Είπε πως λυπόταν γιατί δεν είχε καταφέρει να δολοφονήσει περισσότερους Εβραίους.

Αν και δεν προσήχθη ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης, ο Αλόις Μπρούνερ δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο ερήμην το 1954 στη Γαλλία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Γλίτωσε σε δύο απόπειρες κατά της ζωής του με παγιδευμένες επιστολές, χάνοντας ένα μάτι και τέσσερα από τα δάκτυλα του αριστερού του χεριού. Θεωρείται πως πίσω από τις απόπειρες δολοφονίας ήταν το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Εφρέμ Ζούροφ, δεν έχει γίνει με απτά στοιχεία δυνατή η εξακρίβωση του θανάτου του Αλόις Μπρούνερ, αλλά ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το γεγονός με τεκμηριωμένα στοιχεία. Οι έρευνες εμποδίζονται από τον πόλεμο στη Συρία. Εάν ζούσε, ο Μπρούνερ θα ήταν 102 ετών.

Το Κέντρο Βίζενταλ αποφάσισε πριν από μήνες να αφαιρέσει το όνομα του Αλόις Μπρούνερ από τον κατάλογο των καταζητούμενων ναζί εγκληματιών πολέμου, δήλωσε ο Εφρέμ Ζούροφ, διευκρινίζοντας ότι αποφάσισε να δώσει στοιχεία για τον θάνατο του Μπρούνερ. «Ήταν διαβόητος, φανατικός αντισημίτης, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της γενοκτονίας των Εβραίων της Ευρώπης», είπε ο Ζούροφ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top