Ιστορική στιγμή: ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ το διαστημικό ρομπότ σε κομήτη!

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ- Σημαντικό βήμα για την εξερεύνηση του διαστήματος

Ιστορική στιγμή: ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ το διαστημικό ρομπότ σε κομήτη!

Έφτασε η ιστορική μέρα… της προσεδάφισης του διαστημικού ρομπότ σε κομήτη, μετά από προσπάθεια δέκα ετών!

Το ευρωπαϊκό ρομπότ Philae (Φίλα) κατάφερε να προσεδαφιστεί στο μικρότερο ουράνιο σώμα που έχει εξερευνηθεί ποτέ, το απόγευμα της Τετάρτης λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδος, με σκοπό την εξερεύνηση του εδάφους του και κατ' επέκταση του διαστήματος.

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων. «Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, είμαστε πολύ χαρούμενοι», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ESA.

Το πρωί, το διαστημικό σκάφος Rosetta (Ροζέτα), το οποίο ταξιδεύει στο διάστημα εδώ και δέκα χρόνια, απελευθέρωσε στον κομήτη 67Ρ/ Τσουριούμοφ/ Γκερασιμένκο, το ρομπότ Philae(Φίλαι).

Η συγκεκριμένη αποστολή είναι πολύ επικίνδυνη, ενώ χρειάστηκαν δύο δεκαετίες για την μελέτη και την προετοιμασία της, χωρίς να είναι σίγουρη η επιτυχία της.

Η επιφάνεια του παγωμένου κομήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, δεν είναι καθόλου ομαλή και οι υπεύθυνοι της αποστολής, επέλεξαν την τοποθεσία «Αγκιλκία», για να σταλεί το ρομπότ.

Για την ιστορία, ο κομήτης πήρε το όνομα του από τους δυο Ουκρανούς αστρονόμους, που τον εντόπισαν γ��α πρώτη φορά το 1969, ενώ τη συσκευή- ρομπότ που θα ανιχνεύσει το έδαφος του κομήτη, την δημιούργησε ο Έλληνας καθηγητής Αστροφυσικής, κ. Θανάσης Οικονόμου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top