Βαρύ πένθος στο Μεξικό για τις απάνθρωπες δολοφονίες των 43 φοιτητών

"Θα αποδοθεί δικαιοσύνη" τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Πένια Νιέτο

​Στο πένθος έχει βυθιστεί το Μεξικό μετά τις ομολογίες τριών υπόπτων οι οποίοι αποκάλυψαν στις αρχές ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σχετικά με τους θανάτους των 43 φοιτητών τα ίχνη των οποίων είχαν εξαφανιστεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι 43 φοιτητές, ηλικίας μεταξύ 15 και 25 ετών, ταξίδευαν με λεωφορεία όταν αστυνομικοί τους σταμάτησαν στην περιοχή Ιγκουάλα στις 26 Σεπτεμβρίου και φέρεται πως τους απήγαγαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι συλληφθέντες δήλωσαν ότι στη συνέχεια οι αστυνομικοί παρέδωσαν τους φοιτητές σε μέλη της συμμορίας Γκερέρος Γιουνίντος.

Ο δήμαρχος της Ιγκουάλα, πόλης του νότιου Μεξικό, κατηγορείται πως εκείνος και η σύζυγός του βρίσκονται πίσω από τη συγκλονιστική υπόθεση της εξαφάνισης 43 φοιτητών. Η αστυνομία έχει στην κατοχή της πληροφορίες που λένε πως η γυναίκα του δημάρχου είναι συνδεδεμένη με τα καρτέλ ναρκωτικών.

dimarxos.jpg

Ο αρχηγός της συμμορίας Γκουέρέρος Ουνίντος, Σιντρόνιο Καζαρουμπίας, κατέθεσε πως ο δήμαρχος, Τζοζέ Λουίς Αμπάρκα και η σύζυγος του, Μαρία ντε Λος Άντζελες Πινέντα, ήταν οι «εγκέφαλοι» πίσω απ' την υπόθεση των εξαφανίσεων. Φαίνεται πως έδωσαν την εντολή οι φοιτητές να «βγουν απ' τη μέση», καθώς θα παρεμπόδιζαν πολιτική εκδήλωση της οποίας οικοδέσποινα ήταν η σύζυγος του δημάρχου!

Οι φοιτητές αγνοούνταν από τις 26 Σεπτέμβρίου όταν συμμετείχαν σε διαδηλώσεις όπου ζητούσαν βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας. Η αστυνομία τότε είχε επιδείξει πρωτοφανή σκληρότητα στην καταστολή των διαδηλώσεων, με ��ποτέλεσμα έξι άνθρωποι να σκοτωθούν στην ανταλλαγή πυρών (φοιτητές και περαστικοί).

Όπως αναλυτικά γράψαμε χθες στο star.gr, ο ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας, Χεσούς Μουρίγιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τρεις κρατούμενοι, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, παραδέχτηκαν πως μετέφεραν τους φοιτητές με απορριμματοφόρα σε χωματερή, όπου και τους εκτέλεσαν. Περίπου 15 από τα θύματα ήταν ήδη νεκρά όταν έφτασαν, ενώ οι υπόλοιποι πυροβολήθηκαν επί τόπου. Στη συνέχεια, έβαλαν φωτιά στα άψυχα κορμιά, αλλά και στα δικά τους ρούχα.

T14573.jpg

«Τα μέλη της συμμορίας επιμελούνταν τη φωτιά, η οποία έκαιγε για 12 ολόκληρες ώρες… Προσπάθησαν να κάψουν κάθε πιθανό ίχνος», πρόσθεσε ο κ. Μουρίγιο, αναφέροντας ότι οι δράστες προσπάθησαν να συντρίψουν τα υπολείμματα, ώστε να καταστρέψουν κομμάτια οστών ή δοντιών και, ό,τι απέμεινε τοποθετήθηκε σε σακούλες, τις οποίες πέταξαν σε ποτάμι της περιοχής.

Ο Μουρίγιο δήλωσε ότι τα γεγονότα που παρέθεσαν οι ύποπτοι πρέπει να επαληθευτούν και από τους ιατροδικαστές, ενώ πρόσθεσε ότι τα ανθρώπινα «λείψανα» θα σταλούν στο πανεπιστήμιο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας προκειμένου να γίνει η τελική ταυτοποίηση του DNA των θυμάτων.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της χώρας, Πένια Νιέτο δήλωσε: «Το έθνος μας βιώνει δύσκολες στιγμές. Δίνω το λόγο μου στις οικογένειες των αγνοουμένων και στο λαό του Μεξικού ότι δεν θα σταματήσουμε έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη».

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top