Ο ΟΗΕ «εκπέμπει» SOS-Φοβάται για σφαγή αμάχων στο Κομπάνι

Η Τουρκία επιτρέπει στις ΗΠΑ τη χρήση των βάσεών της κατά των τζιχαντιστών

Ο ΟΗΕ «εκπέμπει» SOS-Φοβάται για σφαγή αμάχων στο Κομπάνι

​Φόβους για το ενδεχόμενο να ακολουθήσει σφαγή αμάχων στο Κομπάνι, την κουρδική πόλη της Συρίας που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ)πολιορκούν στην τουρκική μεθόριο, εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕΜπαν Κι Μουν.

Την Κυριακή, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας, ο Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε έκκληση «σε όλες τις πλευρές να ορθώσουν το ανάστημά τους προκειμένου να εμποδίσουν μία σφαγή αμάχων στο Κομπάνι».

«Επαναλαμβάνω τη βαθιά μου ανη��υχία για την κατάσταση στο εσωτερικό και τα περίχωρα της συριακής πόλης Κομπάνι. Με το Ισλαμικό Κράτος να συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις, χιλιάδες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο» προσέθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, είχε ήδη δηλώσει την Παρασκευή ότι «είναι πολύ πιθανό» οι άμαχοι «να σφαγιαστούν» εάν το Κομπάνι καταληφθεί από τους τζιχαντιστές που ξεκίνησαν την επίθεση αυτή από την 16η Σεπτεμβρίου.

Περίπου 700 άμαχοι βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και 10.000 με 13000 έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα, είχε εκτιμήσει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα οι τζιχαντιστές έστειλαν την Κυριακή ενισχύσεις στο Κομπάνι. Να σημειωθεί ότι ελέγχουν περίπου το 40% της πόλης, κυρίως τον ανατολικό τομέα καθώς και νότιες και δυτικές συνοικίες.

Οι Κούρδοι μαχητές προωθήθηκαν κατά περίπου 50 μέτρα προς την κατεύθυνση του γενικού επιτελείου τους από όπου οι τζιχαντιστές τους είχαν απωθήσει την Παρασκευή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ισλαμικό Κράτος εκτόξευσε 11 ρουκέτες εναντίον του κέντρου του Κομπάνι, ανέφερε Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Η Τουρκία επιτρέπει στις ΗΠΑ τη χρήση των βάσεών της κατά των τζιχαντιστών-Η Άγκυρα σε ρόλο εκπαιδευτή των Σύρων ανταρτών

Εν τω μεταξύ η Άγκυρα επιβεβαίωσε την απόφασή της να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες ενώ να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις της για να πολεμήσουν κατά ��ων τζιχαντιστών, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Κέρι: Ανησυχεί για το Κομπάνι, αλλά δίνει έμφαση στο Ιράκ

Την ίδια ώρα, επίσης από το Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία των ΗΠΑ και χαρακτήρισε «τραγωδία» αυτό που εκτυλίσσεται στη συριακή πόλη Κομπάνι.

Σε ομιλία που εκφώνησε στη σύνοδο των δωρητών ο Κέρι επισήμανε ότι θα χρειαστεί χρόνος για συγκροτηθεί πλήρως ένας συνασπισμός που θα αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο Ιράκ υποβαθμίζοντας την ισχύ του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top