Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Βελγίου υπό τον 37χρονο Σαρλ Μισέλ

Η χώρα αποκτά τον νεώτερο σε ηλικία πρωθυπουργό της

​Τα καθήκοντά της ανέλαβε μετά την ορκωμοσία των υπουργών ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου η νέα κυβέρνηση του Βελγίου με επικεφαλής τον ηγέτη των γαλλόφωνων Φιλελευθέρων Σαρλ Μισέλ.

Η κυβέρνηση συγκροτείται από τρία φλαμανδικά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το εθνικιστικό N-VA και από ένα γαλλόφωνο, το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα του Μισέλ.

Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, οι σοσιαλιστές δεν μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Τα τέσσερα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης την περασμένη Τρίτη, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

23E49D16F755A564CF2A77804575FF33.jpg
Οι εθνικιστές του N-VA, οι μεγάλοι νικητές των εκλογών στη Φλάνδρα με ποσοστό 33%, ανέλαβαν τα σημαντικά υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών καθώς και το υφυπουργείο Ασύλου και Μετανάστευσης. Ο ηγέτης τους, Μπαρτ ντε Βέβερ, προτίμησε πάντως να μην αναλάβει κανένα υπουργείο.

Οι γαλλόφωνοι του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος εκτός από την πρωθυπουργία ανέλαβαν και το υπουργείο Εξωτερικών με τον Ντιντιέ Ρέιντερς, καθώς και τα κρίσιμα υπουργεία Συντάξεων, Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Απασχόλησης και Οικονομίας πήγαν στους Φλαμανδούς χριστιανοδημοκράτες του CD&V ενώ οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Υγείας και Δημόσιων Έργων.

Σημειώνεται ότι η χώρα αποκτά τον νεώτερο σε ηλικία πρωθυπουργό της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top