Oι εφευρέτες του γαλάζιου LED κατέκτησαν το Νόμπελ Φυσικής!

Τρεις ερευνητές από την Ιαπωνία

Oι εφευρέτες του γαλάζιου LED κατέκτησαν το Νόμπελ Φυσικής!

Εφηύραν το γαλάζιο LED και βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2014!

Ο λόγος για τρεις ερευνητές από την Ιαπωνία, οι οποίοι είναι οι εφευρέτες των οικονομικών λαμπτήρων. Έτσι, το βραβείο απονέμεται από κοινού στον Ισάμο Ακασάκι του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια, τον Χιρόσι Αμάνο, επίσης στη Ναγκόγια, και τον Σούζι Νακαμούρα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα.

d33875b7-3fd1-4a27-b5d7-62edbce52900-460x276.jpg

Η παλέτα των LED περιορίζονταν επί τριάντα χρόνια στο κόκκινο και το πράσινο φως. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν τη γαλάζια φωτοδίοδο, στις αρχές του 1990. Η προσθήκη ενός τρίτου χρώματος επέτρεψε την ανάπτυξη φωτοδιόδων χαμηλής κατανάλωσης που προσφέρουν λευκό, λαμπρό φωτισμό.

«Οι λάμπες πυράκτωσης φώτισαν τον 20ό αιώνα. Ο 21ος αιώνας θα φωτιστεί από λαμπτήρες LED» σημειώνει η επιτροπή των βραβείων στην ανακοίνωσή της.

_78058461_t3550190-view_of_a_man_holding_a_blue_light_emitting_diode-spl.jpg
Οι ανακοινώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα με το Νόμπελ Ιατρικής - Φυσιολογίας, το οποίο τιμά τρεις ερευνητές για την ανακάλυψη του «GPS του εγκεφάλου».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Νόμπελ Χημείας την Τετάρτη, Λογοτεχνίας την Πέμπτη, Ειρήνης την Παρασκευή και Οικονομικών Επιστημών τη Δευτέρα.

Η εκδήλωση απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top