Βίαιες συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές

Διαδηλώσεις υπέρ τη δημοκρατίας

Βίαιες συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές

​Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας απέκλεισαν την Κυριακή κύριους δρόμους στο Χονγκ Κονγκ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην περιοχή.

Οι διαδηλωτές παρεμπόδισαν και στα δύο ρεύματα την κυκλοφορία στη Χάρκορτ Ρόουντ και την Κουίνσγουεϊ, δύο κύριες οδικές αρτηρίες, αρκετές ώρες αφότου η αστυνομία μπλόκαρε όλες τις προσβάσεις σε μια περιοχή διαμαρτυρίας κοντά στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης.

Η αστυνομία, θέλοντας να διαλύσει το πλήθος εξαπέλυσε το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) δακρυγόνα, όμως οι διαδηλωτές ανασυντάχθηκαν και δεν διαλύθηκαν.

«Αρχίζουμε να συνηθίζουμε τα δακρυγόνα», δήλωσε ένας διαδηλωτής.

To μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική), οι αρχές απέσυραν την αστυνομία από την πρώτη γραμμή, αφού τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει, καλώντας τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν ειρηνικά.

Μετά την επανειλημμένη χρήση δακρυγόνων, εκφράζονται φόβοι ότι οι δυνάμεις της τάξης θα κάνουν χρήση μεγαλύτερης βίας.

Στόχος των διαδηλωτών είναι να περικυκλώσουν την έδρα της κυβέρνησης και να αποκλείσουν το οικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ.

Η κινεζική ηγεσία καθόρισε το καλοκαίρι πώς θα γίνεται η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ στην κάλπη, από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική κυριαρχία.

Πρόκειται για το κίνημα γνωστό ως Occupy Central, που πραγματοποιεί την τελευταία βδομάδα κινητοποιήσεις έξω από την έδρα της κυβέρνησης με τη συμμετοχή φοιτητών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top