Ένταση στον ΟΗΕ για τους τζιχαντιστές - απειλές εκτοξεύει παρακλάδι της Αλ Κάιντα

Με οβίδες απάντησε το Ισλαμικό Χαλιφάτο στους βομβαρδισμούς

Ένταση στον ΟΗΕ για τους τζιχαντιστές - απειλές εκτοξεύει παρακλάδι της Αλ Κάιντα

Οβίδες εξαπέλυσαν για πρώτη φορά οι τζιχαντιστές στην πόλη Κομπανί που προσπαθούν να καταλάβουν, απαντώντας στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Την ίδια ώρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα απειλεί με επιθέσεις, ενώ στον ΟΗΕ επικράτησε ένταση, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να στρέφεται κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ένταση στη Σύνοδο του ΟΗΕ

Δριμεία επίθεση κατά των ΗΠΑ, της Δύσης και του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας τους ότι «δεν μπορούν να βγάλουν τον Ψυχρό Πόλεμο από τον γενετικό τους κώδικα».

sergkei-labrof-ohe.jpg

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Λαβρόφ ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους και συνέχισε: «η Ουάσιγκτον ξεκάθαρα διακηρύσσει το δικαίωμά της να χρησιμοποιεί βία μονομερώς παντού προκειμένου να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της. Οι στρατιωτικές επεμβάσεις έχουν γίνει κανόνας και αυτό παρά το θλιβερό αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχουν διεξάγει οι ΗΠΑ τα τελευταία αυτά χρόνια».

Αναφερόμενος στις επεμβάσεις στο Ιράκ, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν, ο υπουργός τόνισε πως η Ρωσία εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Συρίας θα πρέπει να συνεργαστεί με το διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών.

Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» στη βόρεια Συρία

Οι ξένες επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία συνεχίζονται σχεδόν αδιάλειπτα, με ομάδες ακτιβιστών να μιλούν για πλήγματα και στη περιοχή γύρω από το Κομπανί. Παράλληλα, τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ και των Αράβων συμμάχων τους εντείνονται και εναντίον του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική επαρχία Ράκα, όπου το Σάββατο ακούστηκαν τουλάχιστον 31 εκρήξεις.

Οι τζιχαντιστές, πάντως, πέρασαν στην αντεπίθεση και έριξαν οβίδες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, είναι η πρώτη φορά που το Ισλαμικό Κράτος εκτόξευσε οβίδες στο Κομπανί, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι πήραν τον δρόμο της φυγής προς την Τουρκία.

isil-strike.jpg

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 167 τζιχαντιστές και 19 άμαχοι, περιλαμβανομένων 5 παιδιών και 4 γυναικών, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού στη Συρία. Παράλληλα, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτώσει 40 Κούρδους πολιτοφύλακες τις τελευταίες πέντε ημέρες που διαρκούν οι σφοδρές συγκρούσεις για τον έλεγχο της συριακής πόλης.

Απειλεί με αντίποινα παρακλάδι της Αλ Κάιντα

Την ίδια ώρα, η οργάνωση Μέτωπο αλ Νόσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία υποστηρίζοντας ότι ισοδυναμούν με πόλεμο εναντίον του Ισλάμ και απείλησε με αντίποινα τις χώρες της Δύσης και τις αραβικές χώρες που συμμετέχουν.

«Βρισκόμαστε σε ένα μακρύ πόλεμο. Αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σε μήνες ούτε χρόνια, αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες», είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Άμπου Φίρας αλ Σούρι.

Στο ηχητικό μήνυμά του, που «ανέβηκε» στο Ίντερνετ, ο αλ Σούρι καταλήγει: «αυτές οι χώρες έπραξαν μια ελεεινή ενέργεια που τους εντάσσει στον κατάλογο εκείνων που βρίσκονται στο στόχαστρο των δυνάμεων των τζιχαντιστών σε ολόκληρο τον κόσμο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top