Ψηφίζουν για ανεξαρτησία στην Καταλονία - έντονες αντιδράσεις

Υπογράφθηκε το διάταγμα για δημοψήφισμα - στη δικαιοσύνη προσφεύγει η Μαδρίτη

​Αψηφώντας τις αντιδράσεις της Μαδρίτης προχωρά στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της η Καταλονία, μετά και την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο της περιφέρειας, Αρτούρ Μας!

Η ισπανική κυβέρνηση έχει απορρίψει σε κάθε τόνο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας πως δεν προβλέ��εται από το Σύνταγμα και προτίθεται να κινήσει κάθε νομικό μέσο κατά της διεξαγωγής του.

Περιστοιχιζόμενος από την ηγεσία του καταλανικού Κοινοβουλίου, το οποίο είχε προ ημερών ψηφίσει το νόμο για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, ο Αρτούρ Μας υπέγραψε το πρωί του Σαββάτου το διάταγμα που τον θέτει σε ισχύ. Η τελετή, τυπική μεν, αλλά με ισχυρή συμβολική σημασία, μεταδόθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση.

Η καταλανική ηγεσία έχει επιδιώξει τους τελευταίους μήνες επίμονα τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αίτημα που έχει βρει ισχυρή απήχηση σε τμήμα του πληθυσμού της περιφερείας, αλλά και σφοδρές αντιδράσεις από την κεντρική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει ήδη συγκαλέσει έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο την Δευτέρα για να επισημοποιηθεί η προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του δημοψηφίσματος, το οποίο έχει ορισθεί για τις 9 Νοεμβρίου.

Δείτε στο βίντεο την υπογραφή του διατάγματος για το δημοψήφισμα!