Ετοιμάζει πυρηνικά όπλα ο Ερντογάν;

Διαβάστε τι αναφέρει δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας

Ετοιμάζει πυρηνικά όπλα ο Ερντογάν;

Σε δημοσίευμα της, η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρει ότι ένας από τους λόγους που η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, BND, παρακολουθεί την Άγκυρα, θα μπορούσε να είναι ένα τουρκικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, το οποίο η Τουρκία ετοιμάζει κρυφά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η BND διαθέτει ενδείξεις ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να εξοπλίσει με πυρηνικά τη χώρα του.

Μέχρι σήμερα πληροφορίες ήθελαν την BND να κατασκοπεύει την Άγκυρα για άλλους λόγους, όπως για την εισροή ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία, για το λαθρεμπόριο, τη διακίνηση ναρκωτικών και την παρουσία Κούρδων μαχητών, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Welt αναφέρει ότι η Τουρκία ανέθεσε το 2011 στην ρωσική εταιρεία Rosatom να χτίσει ένα μεγάλο αντιδραστήρα στις ακτές της Μεσογείου, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά από το τουριστικό κέντρο της Αττάλειας. Δύο χρόνια αργότερα, υπήρξε παρόμοια συμφωνία με μια γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι συνήθως στην περίπτωση ενός πυρηνικού εργοστασίου για ειρηνικούς σκοπούς, οι εταιρείες καταλήγουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για να παρέχουν το απαραίτητο ουράνιο και να λάβουν τα πυρηνικά απόβλητα μετά το τέλος της διαδικασίας.

Ωστόσο, η Άγκυρα απέφυγε να συμφωνήσει σε αυτόν τον όρο, θέλοντας να ελέγχει η ίδια το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου και της διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων.

Η Welt γράφει ότι αυτό το κομμάτι της πυρηνικής διαδικασίας είναι κρίσιμο για κάθε κράτος που θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top