Σουηδία: Πρώτη η Κεντροαριστερά, άνοδος της ακροδεξιάς

Δεν πήρε όμως την απόλυτη πλειοψηφία

Σουη��ία: Πρώτη η Κεντροαριστερά, άνοδος της ακροδεξιάς

​Πρώτοι ήρθαν οι Σοσιαλδημοκράτες στις σουηδικές εκλογές αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των 175 εδρών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων: Οι Σοσιαλδημοκράτες αποσπούν 31,2% (+0,4 μονάδες), οι Πράσινοι 6,8% (-0,4) και η Αριστερά 5,7% (+0,1).

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Στέφαν Λοβέν έχουν 113 έδρες και μαζί με τα άλλα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς θα ήλεγχαν 158 έδρες -με όρια αυτοδυναμίας τις 175 έδρες.

Η συμμαχία της κεντροδεξιάς υπό τον πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελτ καταλαμβάνει 142 έδρες.

Το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα Δημοκράτες της Σουηδίας κερδίζει 47 έδρες.

Ηχηρή ήταν η νίκη του ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών: Διπλασίασε τα ποσοστά του στο 12,9% (+7,2 μονάδες). Αντιθέτως, οι Φεμινίστριες πήραν μόνο 3,1% και δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Ράινφελτ παραδέχεται την ήττα της συμμαχίας του

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ παραδέχθηκε την ήττα της Συμμαχίας, που κυβέρνησε τα τελευταία οκτώ χρόνια τη Σουηδία, και την οριακή νίκη της κεντροαριστεράς.

«Η κεντροαριστερά εξασφαλίζει περισσότερες έδρες (στη Βουλή) από τη Συμμαχία», είπε ο Ράινφελτ ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του. «Ο λαός πήρε την απόφασή του. Κατά συνέπεια, αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησής μου».

Ο Ράινφελτ είπε επίσης ότι πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία του δικού του κόμματος, των Μετριοπαθών, το ποσοστό των οποίων υπέστη σημαντική μείωση, την άνοιξη.

«Είμαστε οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού», δηλώνει ο ηγέτης της άκρας δεξιάς Όκεσον

Ο πρόεδρος των Δημοκρατών της Σουηδίας (άκρα δεξιά) Γίμι Όκεσον εκτίμησε ότι το κόμμα του έγινε «ο κυρίαρχος του παιγνιδιού» στο πολιτικό σκηνικό, καθώς αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στη χώρα χθες Κυριακή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top