Έπεσε η γαλλική κυβέρνηση μετά από δήλωση κατά της Μέρκελ!

Eντολή Ολάντ στον πρωθυπουργό για νέο κυβερνητικό σχήμα

Έπεσε η γαλλική κυβέρνηση μετά από δήλωση κατά της Μέρκελ!

​Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία: την παραίτηση όλης της κυβέρνησής του υπέβαλε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στον Φρανσουά Ολάντ, μετά από αίτημα του. Είχε προηγηθεί «πόλεμος» μετά από δήλωση του υπουργού Οικονομικών κατά της πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, πίσω από την οποία, όπως είπε, σέρνονται ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον πρωθυπουργό το σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου «συνεπούς με την κατεύθυνση που έχει χαράξει για τη χώρα». Ο Βαλς αναμένεται να παρουσιάσει νέο κυβερνητικό σχήμα αύριο, Τρίτη.

Αφορμή για την κυβερνητική κρίση στάθηκε η συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας, Αρνό Μποντεμπούρ, το Σάββατο, στην εφημερίδα «Le Monde», στην οποία καταφέρθηκε εναντίον της οικονομικής πολιτικής που έχουν επιλέξει οι κ.κ. Ολάντ και Βαλς, αμφότεροι Σοσιαλιστές όπως και ο ίδιος.

Έστειλε σαφές μήνυμα πως η Γαλλία δεν προτίθεται να συμπράξει άλλο σε αυτές τις πολιτικές, αλλά θα προβάλει μια ζώνη αντίστασης στα «γεράκια του πληθωρισμού» και στην «επικίνδυνη και μόνιμη ασθένεια που έχει πλήξει την Ευρωζώνη».

Ειδικότερα, ο κ. Μποντεμπούρ, που ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, κατηγόρησε τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό ότι σέρνονται με την οικονομική πολ��τική που εφαρμόζει η γερμανική δεξιά και εκφράζει η Άνγκελα Μέρκελ. Με τις δηλώσεις αυτές συντάχθηκε και ο υπουργος Παιδείας Μπενουά Αμόν, επίσης της αριστερής πτέρυγας.

«Η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να φέρεται και να άγεται», είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός και, αναφερόμενος στη γερμανική οικονομική πολιτική, πρόσθεσε: «πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη. Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την Άγγελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς».

Πηγές προσκείμενες στον Μανουέλ Βαλς επέκριναν ιδιαίτερα έντονα τον Αρνό Μοντεμπούρ, κρίνοντας απαράδεκτη την σφοδρή κριτική που άσκησε. «Θεωρείται πλέον ότι ξεπεράστηκαν τα όρια, ένας υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιους όρους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και για έναν ευρωπαίο εταίρο όπως η Γερμανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στον Βαλς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top