Η Μέρκελ ελπίζει ότι η ζημιά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ θα επανορθωθεί

Ο ξένος τύπος την θέλει να παραιτείται από τα καθήκοντα της

​Την ελπίδα ότι η ζημιά που έχει προκληθεί στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Αμερικής μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από την NSA αλλά και την δράση πρακτόρων σε βάρος της πρώτης μπορεί να επανορθωθεί, εξέφρασε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι Βερολίνο και Ουάσιγκτον διατηρούν διαφορετικές θέσεις σε ό,τι αφορά τα θέματα κατασκοπείας.

«Δεν ζούμε πια στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, τότε που όλοι υποψιάζονταν τους πάντες. Πιστεύω ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του 21ου αιώνα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα σημαντικά ζητήματα», δήλωσε η Μέρκελ στην καθιερωμένη «θερινή συνέντευξή» της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF η οποία μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένη, την Κυριακή.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αφορούσε τις σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, ενώ τέθηκαν ακόμη ζητήματα που αφορούσαν την εσωτερική πολιτική της χώρας.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να σκέφτεται διαρκώς εάν το πρόσωπο με το οποίο συνομιλεί εργάζεται για κάποιον άλλον. «Αυτό δεν λέγεται σχέση εμπιστοσύνης. Έχουμε προφανώς διαφορετικές απόψεις και πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ μας. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους Αμερικανούς και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε», τόνισε, αλλά διευκρίνισε ότι δεν συμφωνεί με τις εισηγήσεις περί αξιοποίησης των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ για την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς την Ουάσιγκτον.

«Αυτή η συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής, ιδιαίτερα για μια εξαγωγική χώρα όπως η Γερμανία», πρόσθεσε, αλλά δήλωσε ότι «κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να τεθούν και τα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων του καταναλωτή».

Αναφερόμενη στην συνεργασία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ανέδειξε την σημασία της υλοποίησης του συμφωνηθέντος προγράμματος και, απαντώντας στην κριτική που δέχεται από στελέχη της ότι προωθεί πολιτικές των Σοσιαλδημοκρατών, τόνισε ότι ως Καγκελάριο δεν την ενδιαφέρει από ποιο κόμμα προέρχεται κάθε κυβερνητική δράση, αλλά η εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας στην διάρκεια – ολόκληρης – της νομοθετικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα, το περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε ρεπορτάζ που ήθελε την Καγκελάριο να σχεδιάζει να μην ολοκληρώσει την τετραετία και να αποχωρεί πριν από τις εκλογές του 2017.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top