Μπεκρήδες οι κατάσκοποι της Ρωσίας!

Έγγρα��α παρέδωσε στις βρετανικές Αρχές ένας πρώην αρχειοφύλακας της KGB

«Αλκοολικοί και ανίκανοι» ήταν οι κατάσκοποι της Ρωσίας που υπηρετούσαν στη Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του 1940, όπως αποκα��ύπτουν τα έγγραφα που παρέδωσε στις βρετανικές Αρχές ένας πρώην αρχειοφύλακας της KGB το 1992 και δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα (7/7) στο Κέιμπριτζ.

Στο Αρχειακό Κέντρο Τσόρτσιλ του Κέιμπριτζ, οι επισκέπτες μπορούν να ανατρέξουν στις 19 κούτες που είναι γεμάτες από τα έγγραφα που συγκέντρωσε ο Βασίλι Μιτρόχιν, αρχειοφύλακας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών μεταξύ 1972 και 1984.

Από αυτό τον όγκο εγγράφων -τον πληρέστερο στην ιστορία της κατασκοπείας, σύμφωνα με το αμερικανικό FBI- αποκαλύπτονται τα ονόματα 200 και πλέον κατασκόπων βρετανικής υπηκοότητας, οι οποίοι εργάστηκαν για την KGB.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται πέντε πράκτορες που στρατολογήθηκαν τη δεκαετία του '30 στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και οι οποίοι κατείχαν διαφορετικές ��έσεις στις υπηρεσίες αντικατασκοπίας (ΜΙ5) και κατασκοπείας (ΜΙ6) της Βρετανίας.

Ένας εξ αυτών ο Ντόναλντ Ντιούαρτ Μακλίν, περιγράφεται ως κάποιος που ήταν «συνεχώς υπό την επήρεια αλκοόλ» και «δεν ήταν και τόσο χαρισματικός στο να κρατά μυστικά».

Σε κατάσταση μέθης, εκείνος αποκάλυψε ότι εργαζόταν για την KGB στη σύντροφό του και στον αδελφό της.

Από το Γκάι Μπέρτζες, που βρισκόταν επίσης «συνεχώς υπό την επήρεια αλκοόλ», έπεσαν στο έδαφος φάκελοι που είχε κλέψει από το υπουργείο Εξωτερικών, όταν εκείνος βγήκε από μια παμπ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top