Στις κάλπες σήμερα η ανατολική Ευρώπη

Αποτυχία των ευρωσκεπτικιστών στην Ολλανδία

​Σήμερα την σκυτάλη των ευρωεκλογών από την Βρετανία και την Ολλανδία παίρνουν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ημέρα θα χαρακτηριστεί από μια άνοδο των ευρωφοβικών, παρά την αποτυχία που σημείωσαν την Πέμπτη οι λαϊκιστές ευρωσκεπτικιστές στην Ολλανδία.

Στις κάλπες σήμερα θα είναι από το πρωί οι πολίτες στη Λετονία (εκλέγει οκτώ ευρωβουλευτές), τη Σλοβακία (δεκατρείς) και στο μικρό νησί της Μάλτας (έξι), ενώ για δεύτερη ημέρα ψηφίζουν στην Τσεχική Δημοκρατία (21 ευρωβουλευτές).

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έναρξη αυτών των εκλογών, την Πέμπτη στην Ολλανδία -η οποία εκλέγει 26 βουλευτές από τους 751 που συνεδριάζουν στο Ευρωκοινοβούλιο- και τη Βρετανία (73 βουλευτές), ο λαϊκιστής Ολλανδός Χέερτ Βίλντερς έφερε ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα: σύμφωνα με μια δημοσκόπηση στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, θα κερδίσει τρεις έδρες, από τις πέντε που είχε ως τώρα.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η οποία πραγματοποιείται μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών στις 28 χώρες της ΕΕ, θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής, μετά το κλείσιμο και των τελευταίων εκλογικών τμημάτων.

Βρετανία

Στην Βρετανία το βρετανικό λαϊκιστικό και ευρωφοβικό κόμμα UKIP πραγματοποίησε σημαντική άνοδο στις τοπικές εκλογές της Πέμπτης στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία σε βάρος των παραδοσιακών κομμάτων. Η ψηφοφορία αυτή μπορεί να αποτελεί μια ένδειξη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γαλλία

Άνοδος των ευρωσκεπτικιστών αναμένεται και στη Γαλλία (74 ευρωβουλευτές), όπου το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο εξακολουθεί να έρχεται πρώτο με 23,5% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία (11 ευρωβουλευτές) η ψηφοφορία έγινε την Παρασκευή, πέντε μήνες μετά την έξοδο της χώρας από το υπό την αιγίδα της ΕΕ και του ΔΝΤ πρόγραμμα διάσωσης. «Φαίνεται πως είναι η Ευρώπη αυτή που μας έσπρωξε στη λιτότητα, όμως πιστεύω πως πρέπει να πιστωθεί και λίγο η κυβέρνηση για τις αλλαγές αυτών των τελευταίων ετών», λέει ο 23χρονος Νόελ σε εκλογικό τμήμα στο Μίλταουν (νότιο προάστιο του Δουβλίνου).

Οι φιλοευρωπαίοι σε καλή θέση

Στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, οι Τσέχοι άνοιξαν την ψηφοφορία την Παρασκευή, και θα συνεχίσουν να ψηφίζουν και σήμερα, όπως και οι Σλοβάκοι και οι Λετονοί.

Στις άλλες χώρες της περιοχής που, με περίπου 100 εκατ. κατοίκους, στέλνουν συνολικά 199 βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή.

Οι φιλοευρωπαίοι αναμένεται ότι θα έρθουν σε καλή θέση στην Τσεχική Δημοκρατία, που για καιρό θεωρούνταν η πιο ευρωσκεπτικιστική χώρα της περιοχής. Το κεντρώο λαϊκιστικό κόμμα ANO, το συμμαχικό του σοσιαλδημοκρατικό CSSD που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και το δεξιό αντιπολιτευόμενο TOP 09 θεωρούνται φαβορί.

Χαμηλή συμμετοχή

Στη ζών�� αυτή, η οποία επωφελήθηκε σημαντικά από την ένταξη της στην ΕΕ και η οδός την οποία ακολούθησε επιβεβαιώθηκε από την ουκρανική κρίση, η αποχή αναμένεται ωστόσο να είναι σημαντική, όπως και στη δυτική Ευρώπη.

Εντούτοις, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι στις περισσότερες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, για τις οποίες η συμμετοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση της ασφάλειάς τους, αναμένεται ότι δεν θα προσυπογράψουν τον ευρωσκεπτικισμό της δυτικής Ευρώπης.

Η συμπεριφορά της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας ανησυχεί μεγάλο μέρος αυτής της περιοχής οποία βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και κυριαρχούνταν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα από την πρώην ΕΣΣΔ.

Η Ουγγαρία είναι εκεί η μόνη χώρα που αναμένει επιτυχία των ευρωσκεπτικιστών. Το υπερεθνικιστικό κόμμα Γιόμπικ, δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, πιστώνεται με περίπου 17% της πρόθεσης ψήφου.

Αντιθέτως στην Πολωνία, όπου διακυβεύονται 51 έδρες, η Πλατφόρμα των Πολιτών (PO), το κεντρώο και φιλοευρωπαϊκό κόμμα ��ου πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, έρχεται στήθος με στήθος με το συντηρητικό σχηματισμό Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS), ενώ τα ευρωφοβικά κινήματα είναι περιθωριοποιημένα.

Στις τρεις χώρες της Βαλτικής, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η ανησυχία έναντι της Ρωσίας κυριαρχεί. Η συμμετοχή μπορεί να φθάσει εκεί το 40%, ακόμη και 50% στη Λιθουανία όπου οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αντιθέτως, μόνο 20% των ψηφοφόρων αναμένονται στις κάλπες στη Σλοβακία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top