Γερμανία:Στοιχεία - σοκ για τη μετανάστευση

Ρεκόρ 20ετίας - Ποινές φυλάκισης για όσους πήραν παράνομα επιδόματα

​Ρεκόρ άφιξης μεταναστών ήταν για τη Γερμανία το 2013, όπως καταδεικνύουν τα νέα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, στη χώρ�� έφθασαν πέρυσι περίπου 1.226.000 άτομα - 146.000 περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος - σε μεγάλο ποσοστό από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται από την κρίση, αλλά και νέα μέλη.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι και κοινωνική ένωση». Μιλώντας στην Passauer Neue Presse, η καγκελάριος προανήγγειλε επί της ουσίας σημαντικούς περιορισμούς στην πρόσβαση Ευρωπαίων πολιτών στο γενναιόδωρο σύστημα επιδομάτων της Γερμανίας, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης οικονομικών μεταναστών στη χώρα.

«Δεν θέλουμε να πληρώνουμε κοινωνικά επιδόματα για πολίτες της Ε.Ε., οι οποίοι βρίσκονται στη Γερμανία μόνο σε αναζήτηση εργασίας», ξεκαθάρισε η κα. Μέρκελ. Όπως διευκρίνισε, οι Ε��ρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση στα επιδόματα μόνο εφόσον ήδη εργάζονται νόμιμα στη Γερμανία. «Δουλεύουμε προκειμένου να αποκλείσουμε με τον καλύτερο τρόπο όσους καταχρώνται» το σύστημα.

Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι ξένοι που ζουν στη Γερμανία έλαβαν συνολικά πέρυσι 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το περίφημο επίδομα κοινωνικής πρόνοιας - γνωστό και ως Hartz IV. Από αυτό το ποσό, περίπου 1,7 δισ. πήγε σε πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε.

Νομοσχέδιο που προωθείται τις τελευταίες εβδομάδες προβλέπει την επιβολή ποινών σε όσους αποδεικνύεται ότι έχουν υποβάλει ψευδή στοιχεία για να λάβουν τα επιδόματα. Μεταξύ άλλων, απειλούνται με απαγόρευση εισόδου στ�� χώρα ή ακόμη και φυλάκιση έως και τριών ετών. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν περιθώριο μόλις έξι μηνών για να βρουν εργασία στη Γερμανία, διαφορετικά θα αναγκάζονται να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Το κόμμα των Πρασίνων απέρριψε τις κινήσεις αυτές ως «λαϊκιστικές κορώνες» ενόψει Ευρωεκλογών, με την επικεφαλής του να διαμαρτύρεται ότι ορισμένα στοιχεία - π.χ. η απαγόρευση εισόδου - είναι ενάντια στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Αλεξανδρίδη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top