Ουκρανία:Υπέρ της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ 89% όσων ψήφισαν

Εν μέσω πυρών έπεσε η αυλαία δημοψηφίσματος «αυτοδιάθεσης»

Ουκρανία:Υπέρ της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ 89% όσων ψήφισαν

​Εν μέσω πυρών έπεσε η αυλαία του δημοψηφίσματος «αυτοδιάθεσης» στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Άνδρες της ουκρανικής εθνοφρουράς πυροβόλησαν εναντίον πλήθους έξω από το δημαρχείο της πόλη Κρασνοαρμέισκ και υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Οι άνδρες της εθνοφρουράς είχαν διακόψει νωρίτερα τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα σε σχολείο-εκλογικό κέντρο της πόλη Κρασνοαρμέισκ. Φωτογράφος του πρακτορείου Associated Press μετέδωσε από το σημείο ότι δύο άνθρωποι ήταν πεσμένοι στο έδαφος χωρίς να κουνιούνται.

Την ίδια ώρα φιλορώσοι ανακοίνωσαν ότι επικράτησαν στα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν στην ανατολικήΟυκρανία. Το αποτέλεσμα για κάποιους ερμηνεύεται ως ανεξαρτησία της περιοχής και για κάποιους άλλους οδηγείι στην ενδεχόμενη ένωση με τη Ρωσία.

«Το 89% ψήφισε υπέρ» ανέφερε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν, μιλώντας τηλεφωνικά, όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε» είπε επίσης ο Λιάγκιν σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμαινε ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Από την δική τους πλευρά οι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ την άλλη περιοχή όπου επίσης διεξήχθη δημοψήφισμα ανέφεραν ότι μόνο ένα ποσοστό 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία.
ukr+(2).jpg
Το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο χαρακτήρισε πάντως τα δημοψηφίσματα στις ανατολικές περιοχές της χώρας παράνομα και είπε ότι τα ψηφοδέλτια είναι «εμποτισμένα με αίμα».


Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες ένας αυτονομιστής ηγέτης είπε ότι η περιοχή μετά το δημοψήφισμα θα σχηματίσει τους δικούς της κρατικούς φορείς και τη δική της στρατιωτική δύναμη, επισημοποιώντας την απόσχιση η οποία ξεκίνησε με την ένοπλη κατάληψη των κρατικών κτιρίων σε δώδεκα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας τον περασμένο μήνα.

Ένας άλλος είπε ότι η ψηφοφορία έδειξε απλά ότι η «ανατολή» ήθελε να αποφασίσει για την τύχη της είτε μέσα στην Ουκρανία, είτε σαν ανεξάρτητη περιοχή, είτε ως μέρος της Ρωσίας.

Τα δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν παρά την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη να αναβληθούν μια κίνηση που δημιούργησε κάποιες ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης.

Οι Βρυξέλλες δεν αναγνωρίζουν τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των "υποτιθέμενων δημοψηφισμάτων" για την ανεξαρτησία που δι��ξάγονται στα προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος της ΕΕ.

Τα "υποτιθέμενα δημοψηφίσματα είναι παράνομα και δε θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους", σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top