Κάλπες εν μέσω συγκρούσεων σήμερα στην Ουκρανία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τα δημοψηφίσματα είναι παράνομα

Κάλπες εν μέσω συγκρούσεων σήμερα στην Ουκρανία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα εν μέσω συγκρούσεων περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ουκρανοί στις ανατολικές περιοχές της χώρας για να ψηφίσουν σε δυο δημοψηφίσματα που διοργανώνουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Μέσω των δημοψηφισμάτων αυτών οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη των περιοχών τους, αν θα προχωρήσουν σε κινήσεις ανεξαρτησίας ή θα συνεχίσουν να είναι τμήματα της Ουκρανίας.

Στα ψηφοδέλτια αναγράφεται η εξής ερώτηση και για τις δυο επαρχίες: «Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» ή «Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λούγκανσκ».

Αν και για το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αμφιβολία, αυτό που παραμένει να αποσαφηνιστεί είναι η συμμετοχή των πολιτών.

Ανάλογα με τη συμμετοχή θα κριθεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι αγνόησαν την έκκληση του προέδρου Πούτιν να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα.

ΗΠΑ: Παράνομα τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον επανέλαβε την πρόθεσή της να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων που οργανώνονται σήμερα από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόσχιση των περιοχών αυτών, επανέλαβε η Ουάσιγκτον.

Τα δημοψηφίσματα «είναι παράνομα με βάση την ουκρανική νομοθεσία και αποτελούν μια απόπειρα πρόκλησης διχασμού και ταραχών», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

Ισχυρές εκρήξεις την πόλη του Σλαβιάνσκ

Εν τω μεταξύ,το Σάβαβτο το βράδυ, λίγες ώρες προτού να ανοίξουν οι κάλπες, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις την πόλη του Σλαβιάνσκ. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου επί μία ώρα ακούγονταν πυρά από αυτόματα όπλα από την περιφέρεια αλλά και από το κέντρο της πόλης.

Λίγο νωρίτερα είχαν σημειωθεί συγκρούσεις στην Αντρίιφκα, στη «γραμμή του μετώπου», στη νότια είσοδο του Σλαβιάνσκ, το οποίο είναι περικυκλωμένο από τις ουκρανικές δυνάμεις που από τις 2 Μαΐου έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των αυτονομιστών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top