Ρώσος συνταγματάρχης ο νέος αρχηγός των φιλορώσων;

Ο ίδιος το αρνείται

​Σύμφωνα με ανακοίνωση του αντάρτη «κυβερνήτη» της Σλοβιάνσκ, στην Ουκρανία, ένας άνδρας, ο οποίος σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανία�� είναι συνταγματάρχης της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας, ενδέχεται να αναλάβει τη διοίκηση της ένοπλης εξέγερσης στην ανατολική πλευρά της χώρας.

Ο Πάβλο Γκουμπάρεφ δήλωσε πως έγινε πρόταση στον Ίγκορ Στρέλκοφ, ο όποίος διοικεί τη φιλορωσική ομάδα της Σλοβιάνσκ, να γίνει «διοικητής όλων των δυνάμεων «αυτοάμυνας» της Ντόνμπας», της μεγάλης κοιλάδας της επαρχίας Ντονέτσκ.

Ο κύριος Γκουμπάρεφ απευθυνόταν στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της Σλοβιάνσκ στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της νίκης των συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο 43χρονος Στρέλκοφ, ο οποίος έχει διαψεύσει ότι είναι συνταγματάρχης της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, φέρεται να εμπλέκεται στη σύλληψη και κράτηση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα, το πραγματικό του όνομα είναι Ίγκορ Γκούρκιν, έχει γεννηθεί στις 17 Δεκεμβρίου 1970 και η κατοικία του είναι στη Μόσχα.

Η Ουκρανική Υπηρεσία Πληροφοριών (SBU), δημοσιοποίησε τηλεφωνικές επικοινωνίες που υπέκλεψε και στις οποίες φέρονται να συνομιλούν ο κύριος Στρέλκοφ και ο Ρώσος απεσταλμένος του Κρεμλίνου, για την απελευθέρωση της ομάδας του ΟΑΣΕ, Βλαντίμιρ Λούκιν.

Όπως ανακοίνωσε η SBU, η τελευταία φορά που ο κύριος Στρέλκοφ πέρασε τα Ουκρανικά σύνορα ήταν τον Φεβρουάριο με σκοπό να μεταβεί στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας.

Σε συνέντευξή του, σε ρώσικη ��φημερίδα, ο κύριος Στρέλκοφ είχε τονίσει ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει στο Ντονέτσκ. «Θέλουμε να απελευθερώσουμε την Ουκρανία από τους φασίστες», είχε προσθέσει, χαρακτηρίζοντας την Ουκρανία «κράτος που παρακμάζει» για το οποίο η διεθνής κοινότητα «δεν θα προκαλέσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top