Πούτιν: Ζητά αναβολή του δημοψηφίσματος στην ανατολική Ουκρανία από τους φιλορώσους

Αμφισβητούν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ τα περί ρωσικής απόσυρσης από τα ουκρανικά σύνορα

Πούτιν: Ζητά αναβολή του δημοψηφίσματος στην ανατολική Ουκρανία από τους φιλορώσους

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να αναβάλουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής και δήλωσε ότι η Μόσχα έχει αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα.

«Καλούμε τους εκπροσώπους της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, τους οπαδούς της ομοσπονδοποίησης της χώρας να αναβάλουν το δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο για τις 11 Μαΐου», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν διάλογο μεταξύ των αρχών του Κιέβου και των αυτονομιστών, κάποιοι από τους οποίους ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ άλλοι ζητούν την απόσχισή της.

Αμφισβητούν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ τα περί ρωσικής απόσυρσης από τα ουκρανικά σύνορα

Ουδεμία ένδειξη υπάρχει ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τα σύνορα της Ουκρανίας, δηλώνουν Λευκός Οίκος και ΝΑΤΟ απορρίπτοντας σχετική δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν κατόπιν συνάντησής του με τον επικεφαλής του ΟΑΣΕ Ντιντιέρ Μπούρκχαλτερ στη Μόσχα.

Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε, επίσης, μέσω του εκπροσώπου του ότι το προγραμματισμένο για την Κυριακή δημοψήφισμα σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να ακυρωθεί, όχι απλώς να αναβληθεί -όπως κάλεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να πράξουν οι φιλορώσοι.

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές αρχές απελευθέρωσαν την Τετάρτη τρεις φιλορώσους αποσχιστές, μεταξύ των οποίων και τον αυτοανακηρυχθέντα «κυβερνήτη» του Ντονέτσκ Πάβελ Γιούριεβιτς Γκούμπαριεφ, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση τριών αξιωματικών της υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) που κρατούνταν επί δέκα ημέρες στο Σλοβιάνσκ.

«Ανταλλάξαμε τρεις πράκτορες της SBU για τρεις δικούς μας, συμπεριλαμβανομένου του Πάβλο Γκούμπαριεφ», δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ο ηγέτης των αποσχιστών του Σλoβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ.

Από τη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε «την απελευθέρωση του Γκούμπαριεφ».

Οι τρεις πράκτορες είχαν «συλληφθεί» από τους αντάρτες στις 27 Απριλίου και κατηγορούνταν για κατασκοπεία. Σύμφωνα πάντως με την υπηρεσία, βρίσκονταν στην περιοχή «για να συλλάβουν έναν Ρώσο πολίτη που ήταν ύποπτος για τη δολοφονία ενός Ουκρανού δημοτικού συμβούλου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top