Επιφυλακτικός ο Ομπάμα για τη συμφωνία στη Γενεύη

«Δεν είμαι βέβαιος ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει όσα είπε για την Ουκρανία»

Επιφυλακτικός ο Ομπάμα για τη συμφωνία στη Γενεύη

​Τη συμφωνία στη Γενεύη για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία χαιρέτισε ο αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο Μπαρακ Ομπάμα δήλωσε επιφυλακτικός σχετικά με το εάν η Ρωσία θα τηρήσει το δικό της κομμάτι της συμφωνίας.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ο,τιδήποτε σε αυτό το στάδιο. Υπάρχει η πιθανότητα η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

Όπως υπογράμμισε, «θα χρειαστούν ακόμη πολλές ημέρες για να δούμε αν οι δηλώσεις θα παγιωθούν». Με τους Ευρωπαίους «έχουμε προετοιμάσει επιπρόσθετα μέτρα που μπορούμε να επιβάλουμε στους Ρώσους αν δεν δούμε μια πραγματική βελτίωση της κατάστασης», πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι θα δούμε μια εφαρμογή της συμφωνίας τις προσεχείς ημέρες, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτό με δεδομένο αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αναφερόμενος παράλληλα «στην κίνηση εκφοβισμού των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία», ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι βλέπει «το χέρι της Ρωσίας» πίσω από το σημερινό «χάος» στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

«Όμως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει προσέγγιση. Την ενθαρρύνουμε να το κάνει», πρόσθεσε, επισημαίνοντας επίσης ότι συνομίλησε τηλεφωνικώς με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το θέμα της Ουκρανίας.

Στο ίδιο πνεύμα και η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα και η κ. Μέρκελ συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία ότι η Ρωσία πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ένοπλες ομάδες στην ανατολική Ουκρανία για να ηρεμήσει η κατάσταση.

Ο κ. Ομπάμα προβλεπόταν εξάλλου να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Σταϊνμάγερ: Σημαντικό πρώτο βήμα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε την Πέμπτη ότι η συμφωνία της Γενεύης είναι «ένα πρώτο σημαντικό βήμα», σημειώνοντας παράλληλα ότι «πολλά άλλα» πρέπει να ακολουθήσουν.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά πολλά άλλα πρέπει ακόμη να ακολουθήσουν», δήλωσε.
«Η ειρήνη δεν έχει ακόμη κατακτηθεί και βρισκόμαστε ακόμη μακριά από τον σκοπό μας», πρόσθεσε.

Η συμφωνία της Γενεύης

Η συμφωνία η οποία συνήφθη στην Γενεύη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Ε.Ε. και την Ουκρανία προβλέπει κυρίως τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την παράδοση των κτηρίων τα οποία έχουν καταληφθεί. Αποστολή επίβλεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα επιφορτιστεί για να βοηθήσει τις ουκρανικές αρχές να υλοποιήσουν τα μέτρα.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον σημείωσε μετά την επίτευξη της συμφωνίας ότι «ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας», το κείμενο της οποίας προβλέπει ότι οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Ρωσία θα στείλουν παρατηρητές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top