Από τα παλάτια… στο εδώλιο: Δικάζονται οι γιοι του Καντάφι

Ο ένας θα εμφανιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης

Από τα παλάτια… στο εδώλιο: Δικάζονται οι γιοι του Καντάφι

​Την Δευτέρα (14-4-14) ξεκινάει η δίκη των 2 γιών του Μουάμαρ Καντάφι, Σαάντι και ο Σαϊφ αλ Ισλάμ, που κατηγορούνται για διαφθορά και εγκλήματα πολέμου μαζί με περισσότερους από 30 άλλους πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος Καντάφι. Η δίκη ξεκινάει μια μέρα μετά την παραίτηση του μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης Αμπντουλάχ αλ Θίνι και έπειτα από την επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος και η οικογένειά του.

«Αν δεν έχουν μία δίκαιη δίκη τότε τίθεται εν αμφιβόλω το κατά πόσο η δικαιοσύνη στη νέα Λιβύη δεν είναι επιλεκτική», δήλωσε η Χάναν Σαλάχ, ερ��υνήτρια για τη Λιβύη στο παράρτημα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της οργάνωσης Human Rights Watch.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι σίγουροι για το αν η δικαστική εξουσία στη Λιβύη μπορεί να πραγματοποιήσει μία δίκαιη δίκη παρότι η κυβέρνηση κέρδισε πέρυσι το δικαίωμα να δικάσει στη χώρα τον πρώην επικεφαλή των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι αντί να τον παραπέμψει στο ΔΠΔ.

Μάλιστα ο Σαάντι Καντάφι, που είχε μία μικρή καριέρα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, εκδόθηκε στη Λιβύη από τον Νίγηρα στις αρχές Μαρτίου. Ενδεχομένως να εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο της Τρίπολης για πρώτη φορά για να του απαγγελθούν κατηγορίες, αλλά αυτό εξαρτάται από το αν οι αρχές έχουν συγκεντρώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο άλλος γιος του Καντάφι, ο Σαϊφ αλ Ισλάμ, ο οποίος θα ήταν και ο διάδοχος του, αναμένεται να εμφανιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης στο δικαστήριο. Κρατείται από την πανίσχυρη πολιτοφυλακή της δυτικής πόλης Ζιντάν και αρνείται να τον παραδώσει στην κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα στο δικαστήριο θα εμφανιστεί ο Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Καντάφι, μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Αμπντούλ Ατι Αλ Ομπέιν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top