ΑΓΡΙΟ ΞΥΛΟ στην ουκρανική Βουλή

Σκληρές εικόνες – Μπουνιές και κλωτσιές αντάλλαξαν οι βουλευτές

​Το ξύλο της αρκούδας έπεσε στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, όταν ένας βουλευτής συντηρητικού κόμματος, κατηγόρησε τις αρχές ότι δεν ικανοποιούν τη λαϊκή βούληση που ζητά να γίνουν τα ρωσικά δεύτερη επίσημη γλώσσα στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Τώρα αποκαλείτε τους διαδηλωτές ότι θέλουν την απόσχιση, ενώ ένα μήνα πριν, τους ίδιους ανθρώπους που εισέβαλλαν στα δημόσια κτίρια τους αποκαλούσατε πατριώτες», είπε.

Αυτό ήταν αρκετό για να εξαγριωθούν οι βουλευτές άλλου κόμματος που τον πλησίασαν απειλητικά στο βήμα και άρχισαν να τον σπρώχνουν. Οι σπρωξιές πολύ γρήγορα έγιναν μπουνιές και κλωτσιές, με την Βουλή να μετατρέπεται σε ρινγκ.

Την ίδια ώρα στο Ντόνετσκ, διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και έχουν διαμηνύσει προς τις ουκρανικές αρχές ότι αν επιχειρήσουν να τους απομακρύνουν δια της βίας θα ζητήσουν από τη Ρωσία την βοήθεια και την προστασία της.

Οι διαδηλωτές έχουν ζητήσει επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 11 Μαΐου για την απόσχιση του Ντόνετσκ από την Ουκρανία, με αποτέλεσμα το Κίεβο να κατηγορεί ανοιχτά τη Μόσχα ότι οργανώνει αυτονομιστικές ταραχές.

Μάλιστα προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η Ρωσία στείλει στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία, τότε το Κίεβο θα πά��ι σε πόλεμο.

Η Ρωσία πάλι απάντησε στις κατηγορίες του Κιέβου με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται:

«Σταματήστε να κατηγορείτε τη Μόσχα για όλα τα προβλήματα της Ουκρανίας. Εάν η ανεύθυνη μεταχείριση μιας χώρας, ενός έθνους από τις αυτοαποκαλούμενες ουκρανικές αρχές συνεχιστεί, η Ουκρανία αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσει νέες ταραχές και νέες κρίσεις».