Παγκόσμια ανησυχία: «Η Ρωσία απειλεί τη διεθνή ειρήνη» λένε οι ΗΠΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Μέρκελ

Παγκόσμια ανησυχία: «Η Ρωσία απειλεί τη διεθνή ειρήνη» λένε οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την προσπάθεια του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει στην επίσημη προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας στη Ρωσία και διεμήνυσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τις ρωσικές ενέργειες, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε αυτήν την απόπειρα προσάρτησης» είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

«Καταδικάζουμε την απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει επίσημα» την Κριμαία υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές ενέργειες αποτελούν «μια απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», καθώς και ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλλει νέες κυρώσεις, μετά τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, δηλαδή τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 11 Ρώσων και Ουκρανών και την απαγόρευση εισόδου τους στις ΗΠΑ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Μέρκελ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ με αντικείμενο την κρίση στην περιοχή της Κριμαίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας για τη συνομιλία, η Μέρκελ και ο Ομπάμα συμφώνησαν ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία συνιστά ένα «απαράδεκτο πλήγμα» στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Μπάιντεν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για στρατιωτικά γυμνάσια στη Βαλτική

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών στη Βαλτική και επιπροσθέτως ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μονάδες και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις, δήλωσε την Τρίτη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του βαν Ρομπάι στη Μόσχα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ακύρωσε την επίσκεψη που αναμενόταν να πραγματοποιήσει την Τετάρτη στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. «Η αποστολή ακυρώθηκε διότι την δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι», επεσήμανε η πηγή αυτή.

Επικοινωνία σε έντονο ύφος Λαφρόφ – Κέρι για την Κριμαία

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας είναι «απαράδεκτες» και δεν θα μείνουν αναπάντητες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.

«Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι απολύτως απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στην οποία διευκρινίζεται ότι την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Κέρι.

Κίεβο: Ακολουθεί το παράδειγμα των ναζί

Με τους ναζί παραλλήλισε τον Πούτιν ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ κατηγορώντας τον ότι ακολουθεί το παράδειγμα της ναζιστικής Γερμανίας με τις ενέργειες για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

«Οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν σήμερα ένα βρώμικο παιχνίδι για να προσαρτήσουν την Κριμαία. Με την προσάρτηση εδαφών άλλων κρατών από τη ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Σήμερα ο Πούτιν ακολουθεί το παράδειγμα των φασιστών του 20ού αιώνα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Τουρτσίνοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top