Νεκρός ο Τσετσένος τρομοκράτης Ντόκου Ουμάροφ

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε και πού πέθανε

​Ο Τσετσένος ισλαμιστής ηγέτης Ντόκου Ουμάροφ, ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος των ρωσικών αρχών, είναι νεκρός, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε την Τρίτη στον ισλαμιστικό ιστότοπο kavkazcenter.com από "τη διοίκηση του Εμιράτου του Καυκάσου".

Στην ανακοίνωση, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο εξ ονόματος της "Διοίκησης του Εμιράτου του Καυκάσου", δεν δίνεται καμία διευκρίνιση για το πότε και υπό ποιες συνθήκες πέθανε ο Ουμάροφ.

Ο ηγέτης των ισλαμιστών του Καυκάσου εμφανιζόταν συχνά σε βίντεο που δημοσιεύονταν στον ιστότοπο αυτόν, με τα οποία αναλάμβανε την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις ή απειλούσε τις ρωσικές αρχές. Σε κανένα από τα βίντεο αυτά δεν στάθηκε δυνατόν να καθοριστεί το πού βρισκόταν.

Ο Ουμάροφ, που αναδείχθηκε μέσα από τις τάξεις των Τσετσένων ανταρτών που πολέμησαν τις ρωσικές δυνάμεις για την ανεξαρτησία της Τσετσενία, αυτοανακηρύχθηκε το 2007 αρχηγός του "Εμιράτου του Καυκάσου". Κήρυξε "τζιχάντ" (ιερό πόλεμο) στη Ρωσία και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, τον Ιανουάριο του 2010, στην οποία σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς ανέλαβε την ευθύνη για άλλες δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας, με 40 νεκρούς συνολικά.

Τον Ιούλιο είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του "να εμποδίσουν με όλα τα μέσα" τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.

Ο Ουμάροφ είχε επικηρυχθεί και από τις ΗΠΑ που πρόσφεραν το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον προσέφερε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Ο θάνατος του Ουμάροφ έχει αν��κοινωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Τον περασμένο Ιανουάριο ο Τσετσένος πρόεδρος Ραμζάν Καντίροφ είχε δηλώσει ότι είναι "κατά 99,9% σίγουρος" ότι ο Ντόκου Ουμάροφ ήταν νεκρός αλλά οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν επιβεβαίωσαν ποτέ την πληροφορία αυτή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top