Οι Τάταροι της Κριμαίας καλούνται να επιστρέψουν τις εκτάσεις που έχουν καταλάβει «παρανόμως»

«Θα τους ζητήσουμε να απελευθερώσουν ένα τμήμα των εδαφών»

​Οι νέες, φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να πάρουν πίσω ορισμένες εκτάσεις τις οποίες κατέλαβαν "παρανόμως" οι Τάταροι της περιοχής, ανακοίνωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χερσονήσου, Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ.

"Θα τους ζητήσουμε να απελευθερώσουν ένα τμήμα των εδαφών (που κατέχουν) γιατί το χρειαζόμαστε για τα κοινωνικά προγράμματά μας" είπε ο Τεμιργκάλιεφ στο ρωσικ�� πρακτορείο RIA Novosti.

Όπως υποστήριξε, πολλές εκτάσεις, κυρίως στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της χερσονήσου, έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Τατάρους.

Οι Τάταροι, η μουσουλμανική μειονότητα που αποτελεί το 12-15% του πληθυσμού της περιοχής, μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Το 1994 οι Τάταροι της Κριμαίας, χαρακτηρισμένοι ως συνεργάτες των Ναζί, εξορίστηκαν μαζικά στην κεντρική Ασία, κατ' εντολή του Ιωσήφ Στάλιν. Τους δόθηκε η άδεια να επιστρέψουν στη χερσόνησο μετά το 1989. Σε κάποιες περιπτώσεις εγκαταστάθηκαν σε εκτάσεις που δεν τους ανήκαν πλέον αφού μετά τον διωγμό τους είχαν δοθεί σε άλλους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top