ΑΥΤΟΙ είναι οι 11 που θα «τιμωρηθούν» από τις ΗΠΑ για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία!

Η Γαλλία εξετάζει την ακύρωση πώλησης πολεμικών πλοίων

πρώτη ανάρτηση: 18-03-2014, 00:33

Οι εξελίξεις με την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας τρέχουν και το κλίμα θυμίζει επικίνδυνα Ψυχρό Πόλεμο.

Η Ρωσία δεν φαίνεται να κάνει πίσω παρά τις απειλές από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση! Την ώρα που εκείνοι ανακοίνωναν τις κυρώσεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος.

  • Τι δήλωσε ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τα 11 ονόματα που θα υποστούν κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της λίστας, με νέα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Βάσει των κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα για τους 11, παγώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ τους απαγορεύεται και η είσοδος στις ΗΠΑ.

1. Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας
Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ηλικίας 63 ετών, αποπέμφθηκε από τον προεδρικό θώκο την 22η Φεβρουαρίου, μόλις μία ημέρα αφού κατέληξε σε μια συμφωνία με τους πολιτικούς του αντιπάλους στην Ουκρανία που προέβλεπε τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών και το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πλέον καταζητείται για μαζικές δολοφονίες από τις νέες αρχές στην Ουκρανία. Οι εις βάρος τους κατηγορίες σχετίζονται με τις συγκρούσεις στο Κίεβο μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι.
Ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς υποστηρίζει ότι αποπέμφθηκε με ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα και παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.

2. Βίκτορ Μεντβεντσουκ, Πρώην επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας
Ο 59χρονος δικηγόρος Βίκτορ Μεντβεντσούκ γεννήθηκε στην Ρωσία και διετέλεσε επικεφαλής της κυβέρνησης στην Ουκρανία υπό την προεδρία του Λεονίντ Κούτσμα ��πό το 2002 έως το 2005. Είναι ο πρώην αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ουκρανίας. Ο Μεντβεντσούκ είναι σήμερα πρόεδρος της φιλορωσικής οργάνωσης Ουκρανική Επιλογή, που υποστηρίζει την εισδοχή της χώρας στην τελωνειακή ένωση που προωθεί ο Πούτιν και περιλαμβάνει τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.
Ο Πούτιν είναι νονός της κόρης του Μεντβεντσούκ, της Ντάριας. Νονά της είναι η Σβιετλάνα Μεντβέντεβα, η σύζυγος του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

3. Σεργκέι Αξιονοφ, Πρωθυπουργός της Κριμαίας
Ο 41χρονος Αξιόνοφ είναι γνωστός ως «Το Δαιμόνιο» από το επιχειρηματικό του παρελθόν, ηγείτο του Κόμματος της Ρωσικής Ενότητας, που υποστηρίζει τη Μόσχα, στις βουλευτικές εκλογές του 2010 στην Κριμαία λαμβάνοντας μόλις το 4% των ψήφων. Ορίστηκε πρωθυπουργός σε μια κεκλεισμένων των θυρών ψηφοφορία την 27η Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας. Καταζητείται από τις ουκρανικές αρχές για ενέργειες με στόχο τη βίαιη ανατροπή, την αλλαγή της συνταγματικής τάξης, και την κατάληψη της κρατικής εξουσίας.
Σε δηλώσεις του πριν από το δημοψήφισμα ο Αξιόνοφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι επελέγη από το Κρεμλίνο για να αποτελέσει το πρόσωπο-βιτρίνα της κατάληψης της Κριμαίας από το ρωσικό στρατό.

4. Βαλεντίνα Ματβιενκο, Πρόεδρος άνω βουλής της Ρωσίας
Η Ματβιένκο, 64 ετών, αποτελεί την τρίτη ηγετική προσωπικότητα της Ρωσίας μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας – της Άνω Βουλής. Στενή σύμμαχος του Πούτιν, εξελέγη κυβερνήτης στη γενέτειρά της, την Αγία Πετρούπολη, το 2003 και προχώρησε στην υλοποίηση μιας σειράς σχεδίων για έργα υποδομής προκειμένου να μεταμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.
Η Ματβιένκο υπήρξε η πρώτη Ρωσίδα αξιωματούχος που αναφέρθηκε στην πιθανότητα ρωσικά στρατεύματα να σταλούν στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας για να προστατέψουν τους Ρώσους πολίτες και το στόλο της Μαύρης Θάλασσας της χώρας. Υπαναχώρησε όμως γρήγορα από αυτήν την θέση, λέγοντας ότι δεν θα κηρυχθεί πόλεμος στην Ουκρανία.

5. Ντμίτρι Ρογκοζιν, Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας
Ο Ρογκόζιν, 50 ετών, επιβλέπει την ισχυρή αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας που ήρθε σε σύγκ��ουση με τις ΗΠΑ με αφορμή τις παραδόσεις όπλων σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράν και η Λιβύη. Γνωστός για το σαρκασμό του και τις λεκτικές επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον των χωρών της Δύσης, ο Ρογκόζιν διετέλεσε πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση του εθνικιστικού κόμματος του οποίου ηγείτο. Το 2011 ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρογκόζιν είχε δηλώσει ότι η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις εξαγωγές όπλων παγκοσμίως, πίσω μόνο από εκείνη των ΗΠΑ, δεν φοβάται τις κυρώσεις. Επέκρινε τα βήματα της Ουκρανίας να εισέλθει στο ΝΑΤΟ και υποστήριξε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

6. Εργκεϊ Γκλάζιεφ, Σύμβουλος του Ρώσου προέδρου
Ο Γκλάζιεφ, 53 ετών, είναι ��τενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν και συντονίζει τις προσπάθειες να εφαρμοστεί η τελωνειακή ένωση που απαρτίζεται από τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και τη Ρωσία, η οποία ο Πούτιν ελπίζει ότι θα επεκταθεί. Η Ευρωασιατική Ένωση που θέλει να δημιουργήσει ο πρόεδρος Ρωσίας σκοπός του είναι να συμπεριλαμβάνει τα περισσότερα πρώην σοβιετικά κράτη.

7. Βλαντισλαβ Σουρκοφ, Συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας
Ο Σούρκοφ, 49 ετών, είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας ιδεολόγος του Κρεμλίνου, που χαράσσει στρατηγική, ενώ θεωρείται ο αρχιτέκτονας του πολιτικού συστήματος που εγκαθίδρυσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας την περίοδο 2008- 2009. Αναπληρωτής προσωπάρχης του Πούτιν εκείνη την εποχή, ο Σούρκοφ ήταν γνωστ��ς ως ο «γκρίζος καρδινάλιος» εξαιτίας της επιρροής που ασκούσε στον Πούτιν. Εργάστηκε στο παρασκήνιο για να βοηθήσει τον Πούτιν να εδραιώσει την εξουσία του, τιθασεύοντας τα μέσα ενημέρωσης, τοπικούς αξιωματούχους και φιλελεύθερους επικριτές του.
Ο Σούρκοφ απομακρύνθηκε από το Κρεμλίνο το 2011, όταν ο –προστατευόμενος του Πούτιν– Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγινε πρόεδρος και παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Μάιο. Ο Πούτιν όμως τον επανέφερε το Σεπτέμβριο ορίζοντάς τον συνεργάτη του. Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι του έχει ανατεθεί η χάραξη πολιτικής για τη Γεωργία, τη Νότια Οσετία και της Αμπχαζία, ωστόσο θεωρείται πως εμπλέκεται και στην πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας. Κάποιες πηγές λένε ότι υπήρξε ένας από τους συμβούλους του Πούτιν που τάχθηκε υπέρ της επέμβασης στην Κριμαία.

8. Γελένα Μιζουλίνα, βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου
Η Μιζουλίνα, 59 ετών, είναι ένα συντηρητικό μέλος της ρωσικής Δούμας, της Κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου. Ως επικεφαλής της επιτροπής οικογενειακών θεμάτων, βρίσκεται πίσω από συντηρητικά νομοθετήματα περιλαμβανομένης της απαγόρευσης της «προπαγάνδας υπέρ των ομοφυλοφίλων» στους ανήλικους, που προκάλεσε κατακραυγή από πλευράς δυτικών κυβερνήσεων. Επίσης υποστήριξε την επιβολή περιορισμών στις αμβλώσεις και άλλα μέτρα που προωθούν τις αξίες της Ρωσικής Ορθόδοξης θρησκείας.
Πάνω απ' όλα, η Μιζουλίνα υπήρξε εμπνεύστρια ενός νομοσχεδίου που καθιστά ευκολότερο για τη Ρωσία να ενσωματώνει αυτόνομες περιοχές και ενός ακόμη που απλοποίησε τις διαδικασίες ώστε οι Ουκρανοί να αποκτούν τη ρωσική υπηκοότητα. «Οι αμερικανικές κυρώσεις συνιστούν εκδίκηση για τις απόψεις μου» υποστήριξε η ίδια.

9. Ντρεϊ Κλισας, βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου
Ο Κλίσας, 41 ετών, ήταν επικεφαλής της επιτροπής της Άνω Βουλής για το Σύνταγμα, τις νομικές και δικαστικές υποθέσεις και ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών από το Μάρτιο του 2012. «Με κολακεύει η προσοχή των αμερικανικών αρχών και το ότι είμαι παρέα με ανθρώπους που σέβομαι πολύ, γεγονός που με ικανοποιεί» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε αυτό το μήνα ότι ο Κλίσας υποστήριξε ότι ένα νομοσχέδιο έχει συνταχθεί το οποίο θα επιτρέπει τη δήμευση της ακίνη��ης περιουσίας και λογαριασμών ευρωπαϊκών ή αμερικανικών εταιρειών εφόσον επιβληθούν οι κυρώσεις.

10. Λεονιντ Σλουτσκι, βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου
Ο Σλούτσκι, 46 ετών, είναι βουλευτής της Δούμας με δεσμούς με το Κρεμλίνο. Είναι ο πρόεδρος της επιτροπής για τις σχέσεις με τις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους Ρώσους βουλευτές που υποσχέθηκαν ότι η Ρωσία θα προστατέψει τους συμπατριώτες της στην Κριμαία εάν κινδυνεύσουν.
Χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ουκρανία μια «σύγκ��ουση πολιτισμών».

11. Βλαντιμιρ Κονσταντινοφ, πρόεδρος του κοινοβουλίου
Ο Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, 57 ετών, διετέλεσε πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας από το Μάρτιο του 2010 κι έχει περάσει 12 χρόνια ως βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο από το 1998.
Υπήρξε υποστηρικτής της διοργάνωσης του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία αφού ο Σεργκέι Αξιόνοφ ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης της Κριμαίας την 27η Φεβρουαρίου. Είναι επί σειρά ετών πρόεδρος μιας κατασκευαστικής εταιρείας.

  • Η Γαλλία εξετάζει την ακύρωση πώλησης πολεμικών πλοίων στη Ρωσία

Η Γαλλία ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Τρίτη επίσκεψη των υπουργών Αμύνης και Εξωτερικών στη Ρωσία, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο ακύρωσης πώλησης οπλικών συστημάτων στην Μόσχα, εξαιτίας των εξελίξεων στην Κριμαία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε προειδοποιήσει το Σάββατο πως το Παρίσι θα επανεξετάσει τη στρατιωτική συνεργασία του με τη Μόσχα εάν η Ρωσία δεν λάμβανε μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

«Εάν ο Πούτιν συνεχίσει αυτό που έκανε, μπορεί να εξετάσουμε την ακύρωση αυτών των πωλήσεων» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Να σημειωθεί ότι η Γαλλία είχε συμφωνήσει να πωλήσει δύο πολεμικά πλοία Μιστράλ στη Ρωσία το 2011 έναντι τιμήματος που ξεπερνούσε το ένα δισ. δολάρια.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top