Ψυχροπολεμικό κλίμα στον ΟΗΕ πριν το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Βέτο της Ρωσίας στο ψήφισμα των ΗΠΑ – όλα έτοιμα για τις κάλπες

Ψυχροπολεμικό κλίμα στον ΟΗΕ πριν το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Σκηνικό Ψυχρού Πολέμου πριν το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία: η Μόσχα άσκησε βέτο στο σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ για την ουκρανική κρίση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, όλα είναι έτοιμα για τις κάλπες, ενώ, όπως έγραψε και νωρίτερα το star.gr, δεν έλειψε η ένταση στην περ��οχή.

Ρωσικό βέτο στο σχέδιο των ΗΠΑ

Όπως αναμενόταν, ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άσκησε βέτο στο ψήφισμα για το δημοψήφισμα στην Κριμαία, το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητούσε από όλα τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του.

Το ψήφισμα έλαβε 13 ψήφους υπέρ και δεν πέρασε λόγω του βέτο, ενώ την ώρα της ψηφοφορίας αποχώρησε και ο Κινέζος πρεσβευτής.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δικαιολόγησε το βέτο επαναλαμβάνοντας ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν πραξικοπήματος και ότι η Μόσχα θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας.

«Η Ρωσία μπορεί να άσκησε βέτο στην απόφαση, δεν μπορεί όμως να ασκήσει βέτο και στην αλήθεια», έγραψε στο Twitter η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Σαμάνθα Πάουερ.

Στις 20:00 της Κυριακής τα πρώτα αποτελέσματα

Στο μεταξύ, όλα είναι έτοιμα για το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία, που θα διεξαχθεί παρουσία 135 ξένων παρατηρητών από 23 χώρες και έχουν λάβει διαπίστευση για να το καλύψουν περίπου 620 δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν 129 μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 08:00 (ώρα Ελλάδας) και τα διαθέσιμα ψηφοδέλτια θα είναι τρία: για τη Ρωσία, για μια διευρυμένη αυτονομία και τα λευκά.

Συνολικά έχουν τυπωθεί περίπου 1,5 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, αριθμός που ανταποκρίνεται στον ενήλικο πληθυσμό της Κριμαίας, συν 1%.

Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα γίνουν γνωστά λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας.

Δείτε στο βίντεο τι μεταδίδουν οι ανταποκριτές του Star σε Κριμαία, Νέα Υόρκη και Βερολίνο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top