Ξανάρχισαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

ΟΗΕ, ΕΕ, Μόσχα, Λονδίνο και Λευκός Οίκος χαιρετούν την προσπάθεια

​Σαράντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μια νέα διαπραγμάτευση για το ��υπριακό ξεκίνησε με την συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου στην νεκρή ζώνη και το κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών.

Την επανέναρξη των συνομιλιών χαιρέτισαν ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., η Μόσχα, το Λονδίνο, όπως και ο Λευκός Οίκος. Ο Μπαράκ Ομπάμα συνέστησε να αποφευχθούν απειλές ή κλιμάκωση της έντασης και αναφέρθηκε

"Στον εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια από την Τουρκία και την Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Σαμαρά, καθώς και τους άλλους διεθνείς φορείς»

Σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη των δύο πλευρών, προβλέπεται
Μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, με μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξελιχθεί σε ομοσπονδιακό κράτος με δύο συνιστώσες πολιτείες, με πολιτική ισότητα και ρητή απαγόρευση μελλοντικής απόσχισης.

Την Παρασκευή ξεκινούν οι συναντήσεις των δυο διαπραγματευτών και θα ακολουθήσουν επαφές της τουρκοκυπριακής πλευράς με το υπουργείο εξωτερικών στην Αθήνα και της ελληνοκυπριακής πλευράς με το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας. ΄

Η τελική λύση θα προκύψει από χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα που θα γίνουν στις δύο κοινότητες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top