Σπουδαίο τεχνολογικό επίτευγμα: Βιονικό χέρι δίνει την αίσθηση της αφής στον ασθενή

Τοποθετήθηκε ήδη σε 33χρονο άνδρα-"Αυτό είναι μαγικό!" είπε

Σπουδαίο τεχνολογικό επίτευγμα: Βιονικό χέρι δίνει την αίσθηση της αφής στον ασθενή

Μία ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών κατ��σκεύασε το πρώτο ρομποτικό χέρι που επιτρέπει στον ακρωτηριασμένο ασθενή να έχει το αίσθημα της αφής στα δάχτυλά του.

Το βιονικό χέρι έχει τοποθετηθεί ήδη σε έναν άνδρα 33 χρονών ο οποίος δηλώνει ενθουσιασμένος.

Ο λόγος για τον Ντένις Άαμπο Σόρενσεν ο οποίος είχε χάσει το αριστερό χέρι του σε ένα ατύχημα με πυροτεχνήματα πριν σχεδόν μια δεκαετία. Το τεχνητό κάτω άκρο συνδέθηκε με τα νεύρα του ασθενούς που υπήρχαν στο πάνω τμήμα του βιολογικού χεριού του.

_72783842_04_copyright_lifehand2.jpg

«Αυτό είναι μαγικό! Μπορώ να νιώσω το κλείσιμο του χεριού μου που δεν υπάρχει πια», αναφώνησε έκπληκτος ο Σόρενσεν την πρώτη φορά που δοκίμασε το νέο χέρι του. Όπως είπε, η τεχνητή αίσθηση αφής «έμοιαζε πολύ με εκείνη του φυσικού χεριού μου».

Οι δοκιμές στο εργαστήριο έδειξαν ότι ο 33χρονος Δανός ήταν σε θέση,ακόμα και με κλειστά μάτια, να διακρίνει το σχήμα και τη σκληρότητα των αντικειμένων που έπιανε με το βιονικό χέρι του. Η καινοτομία δεν ήταν το ίδιο το ρομποτικό χέρι ως μηχάνημα, αλλά το λογισμικό και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του τεχνητού χεριού, που του επέτρεπαν να μεταφέρει αισθητηριακά νευρικά σήματα στον εγκέφαλό του σε πραγματικό χρόνο.

2014-02-05T195529Z_1_LOVEA141JCGGF_RTRMADP_BASEIMAGE-960X540_ITALY-BIONIC-HAND-O.jpg

Κάντε κλικ και δείτε το βίντεο...

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top