Με ένα παγωτό γιόρτασε την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ ο πρόεδρος της

Δείτε τι έγραψε στο Twitter του

Πρώτη ανάρτηση: 02/01/2014 23:50

Την ένταξη της Λετονίας, από την 1η Ιανουαρίου, στην Ευρωζώνη γιόρτασαν τρώγοντας ένα παγωτό ο πρόεδρος της τιμώμενης χώρας και ο ομόλογός του από την Εσθονία.

Ο πρόεδρος της Εσθονίας, Τόμας Χέντρικ Ίλβες, του οποίου η χώρα είναι κράτος μέλος της Ευρωζώνης από το 2011, πέρασε τα σύνορα για να απολαύσουν μαζί τον Άντρις Μπέρζινς από ένα παγωτό πληρώνοντας φυσικά με ευρώ.

«Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το σπίτι μου βρίσκεται η Λετονία, όπου πήγα για λίγο για να συναντήσω τον πρόεδρο (της Λετονίας) και να αγοράσω ένα νόστιμο «σαλντέγιουμς» (σ.σ. το παγωτό στα λετονικά) με τα ευρώ μου» έγραψε στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο πρόεδρος της Εσθονίας.

Ο Ίλβες ταξίδεψε ως τη Ρούγενα, μια πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λετονία και παρά το τσουχτερό κρύο αγόρασε ένα μεγάλο παγωτό-πύραυλο το οποίο ονομάζεται «Μαύρο ψωμί» για τον εαυτό του και άλλο ένα, με γεύση ρούμι, σταφίδες και φουντούκια, για τον Λετονό ομόλογό του που τον συνόδευε.

Η Λετονία έγινε επισήμως τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου το 18ο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, παρά τις έντονες επιφυλάξεις των πολιτών οι οποίοι φοβούνται ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα σημάνει ότι οι τιμές θα αυξηθούν ραγδαία με αποτέλεσμα να χάσουν αγοραστική δύναμη.

Η Λετονία, με πληθυσμό 2 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η δεύτερη χώρα της Βαλτικής και η τέταρτη πρώην κομουνιστική χώρα της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης που υιοθέτησε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μετά από τη Σλοβενία (2007), τη Σλοβακία (2009) και την Εσθονία (2011).

Η γειτονική Λιθουανία αναμένεται να συμπληρώσει την τριάδα των χωρών τ��ς Βαλτικής, όλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, όταν ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2015.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top