«Η Ιρλανδία τον Δεκέμβριο λέει αντίο στο Μνημόνιο!!!»

Το προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός

Κηρύσσοντας το επικείμενο τέλος της «οικονομικής έκτακτης ανάγκης», ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι προέβλεψε το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα του θα βγει τον Δεκέμβριο από το «μνημόνιο». Και αυτό απο��ελεί άλλη μια ένδειξη ότι τα χειρότερα στην κρίση της Ευρωζώνης έχουν περάσει.

Οι αναλυτές, πάντως, προειδοποιούν ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη, η οικονομική ανάπτυξη παραμένει μικρή και οι κίνδυνοι πολιτικής αστάθειας μεγάλοι. Η Ιταλία γλύτωσε την τελευταία στιγμή από μια πολιτική κρίση, το τραπεζικό σύστημα της Σλοβενίας παραμένει εύθραυστο και οι μικρές πρόοδοι που έχουν σημειωθεί είχαν την παράδοξη συνέπεια να επιβραδυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και η πορεία προς μια τραπεζική ένωση της Ευρώπης. Ακόμη και η Ιρλανδία, άλλωστε, μπορεί να αναγκαστεί να στραφεί στους δανειστές της για ένα νέο προληπτικό δάνειο προκειμένου να αποφύγει απροσδόκητες εξελίξεις μετά την είσπραξη της τελευταίας δόσης της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο Σάιμον Τίλφορντ, υποδιευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει πως δεν πρέπει να εξαχθούν ευρύτερα συμπεράσματα από την περίπτωση της Ιρλανδίας.

Αυτή την εβδομάδα, το Δουβλίνο θα καταθέσει τον έβδομο προϋπολογισμό λιτότητας των τελευταίων χρόνων. Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's και Fitch έχουν ήδη αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Αλλά η Moody's επιμένει να χαρακτηρίζει τα ομόλογά της «junk» (σκουπίδια). «Αυτό αποτρέπει πολλούς επενδυτές στην Ασία και τη Μέση Ανατολή από το να αγοράζουν ιρλανδικά ομόλογα», λέει ο Τζον Κόριγκαν, πρόεδρος της Υπηρεσίας Διαχείρισης του Εθνικού Πλούτου. «Είμαστε δυσαρεστημένοι με τη Moody's. Έκαναν λάθος με την Ιρλανδία ότα�� βυθιζόταν στην κρίση και τώρα ξανακάνουν λάθος όταν η χώρα στέκεται στα πόδια της».

Το Δουβλίνο προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει φέτος το 0,2%, πολύ κάτω δηλαδή από το επίπεδο που απαιτείται για να αρχίσει η μείωση του χρέους, αλλά ότι το 2014 θα φτάσει το 1,8%. Ηδη, αρκετοί ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να δείχνουν ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων. Το καλοκαίρι άνοιξε ένα καινούργιο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το The Marker, που αναμένεται να αποτελέσει βάση για αμερικανικές εταιρείες όπως η Google, η TripAdvisor και η LinkedIn.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top