ΑΠΟΛΥΤΗ φτώχεια στην Ισπανία

Ο αριθμός έχει διπλασιαστεί από το 2008

ΑΠΟΛΥΤΗ φτώχεια στην Ισπανία

​Ο αριθμός των Ισπανών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχει διπλασιαστεί από το 2008, οπότε ξέσπασε η οικονομική κρίση, κι έφτασε τα 3 εκατομμύρια σε μια χώρα που μετρά 47 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε η καθολική μη κυβερνητική οργάνωση Caritas.

Ένας αριθμός πολιτών που υπερβαίνει το 6% των Ισπανών ζει με 307 ευρώ ή λιγότερα το μήνα, δηλαδή κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας.

Γενικά το ποσοστό των φτωχών ανθρώπων είναι αυξημένο. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (INE), σχεδόν το 13% των νοικοκυριών στη χώρα δήλωσε το 2012 ότι δεν του αρκεί το εισόδημά του για να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι το τέλος του μήνα.

Συχνά η φτώχεια γίνεται μια χρόνια κατάσταση, προειδοποιεί η Caritas, επισημαίνοντας ότι το ένα τρίτο του 1,3 εκατομμυρίου ανθρώπων που βοηθούσε το 2012 λάμβανε βοήθεια από τη μη κυβερνητικ�� οργάνωση για περισσότερα από τρία χρόνια.

Η έκθεση της οργάνωσης αναφέρει ότι κύρια αιτία της φτώχειας στην Ισπανία είναι το αυξημένο ποσοστό ανεργίας, που φτάνει το 26%, και οι μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα.

Όχι μόνο αυξάνεται η φτώχεια, αλλά βαθαίνει και το χάσμα μεταξύ των τάξεων, επισημαίνει η Caritas.

Το πλουσιότερο 20% κατέχει 7,5 φορές περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 20%, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, που χαρακτηρίζει αυτό το χάσμα ως το βαθύτερο στην Ευρώπη.

Εξάλλου ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη χώρα αυξήθηκε σε 402 πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με την έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο.

Παρόλα αυτά η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των Ισπανών, με τον αριθμό των εθελοντών που εργάζονται για την Caritas να αυξάνεται κατά 9,3% στους 70.229 το 2012.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top