Τσε Γκεβάρα: 46 χρόνια από το θάνατο του παγκόσμιου συμβόλου της επανάστασης

Στις 9 Οκτωβρίου του 1967 δολοφονήθηκε από Βολιβιανό στρατιώτη

Τσε Γκεβάρα: 46 χρόνια από το θάνατο του παγκόσμιου συμβόλου της επανάστασης

​Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1928 στο Ροσάριο της Αργεντινής. Ήταν γιατρός, κομμουνιστής, επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός.

Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1967, σε ηλικία 39 ετών.

80510-ernesto-che-guevara-62b.jpg

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ανάπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπολέμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις θεωρίες στην πράξη.

Αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης και της υπέρτατης θυσίας και πίστευε ότι η Επανάσταση θα έπρεπε να εξαπλωθεί σ' όλο τον Τρίτο Κόσμο, που μαστιζόταν από την πολιτική του δυτικού ιμπεριαλισμού.

Ο Τσε φαίνεται ότι βρισκόταν κοντά στην ιδέα της «σοσιαλιστικής δημοκρατίας» που θα βασιζόταν στο δημοκρατικό σχεδιασμό, στην οποία οι «μάζ��ς» θα καθόριζαν την οικονομική πολιτική. Τάσσεται κατά της πολιτικής του Στάλιν.

Παρά τις προσπάθειες του για διάδοση της επανάστασης, η επιθυμία του και τα "πιστεύω' του δεν βρήκαν υποστήριξη ούτε στους τρομοκρατημένους φτωχούς χωρικούς αλλά ούτε και στο επίσημο Κομμουνιστικό Κόμμα. Λίγο μετά, σε μία από τις μάχες με τον βολιβιανό στρατό, συλλαμβάνεται και δολοφονείται από έναν Βολιβιανό στρατιώτη ύστερα από εντολή του προέδρου της χώρας με τη σύμφωνη γνώμη της CIA.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top