Λισαβόνα: οι εργαζόμενοι έκλεισαν το μετρό!

Έκαναν απεργία για τις συνθήκες εργασίας

Λισαβόνα: οι εργαζόμενοι έκλεισαν το μετρό!

Κλειστούς βρήκαν την Τρίτη οι κάτοικοι της Λισαβόνας τους σταθμούς του μετρό της πορτογαλικής πρωτεύουσας, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν απεργία διαμαρτυρόμενοι κατά της «υποβάθμισης» των συνθηκών εργασίας τους και τη μείωση των μισθών τους, όπως ανακοίνωσαν τα εργατικά τους σωματεία, τα οποία κατήγγειλαν επίσης τη μεθόδευση της ιδιωτικοποίησής του.

Η κυκλοφορία των συρμών λόγω της 24ωρης απεργίας, που ξεκίνησε από χθες στις 23:30 (01:30 ώρα Ελλάδας), θα «επαναληφθεί κανονικά από αύριο το πρωί, στις 06:30», ανακοίνωσε η διοίκηση του μετρό, προσθέτοντας πως «το δικαστήριο δεν αποφάσισε υπέρ της εξασφάλισης της λειτουργίας ενός ελάχιστου αριθμού συρμών» για την εξυπηρέτηση των επιβατών κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

«Οι είσοδοι είναι κλειστές. Το ποσοστό συμμετοχής είναι καλό», ανακοίνωσε ικανοποιημένη η Αναμπέλα Καρβαλιέιρα, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Μεταφορών κι Επικοινωνιών (FECTRANS).

«Οι εργαζόμενοι παλεύουν διότι είναι αναγκασμένοι. Η κυβέρνηση μας κλέβει με τα μέτρα λιτότητας», πρόσθεσε η ίδια. Οι υπάλληλοι του μετρό αντιτίθενται «στα μέτρα που η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει στους μισθωτούς της χώρας» στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας, που έχει υπαγορευθεί από τη δανειακή σύμβαση της χώρας με την τρόικα των δανειστών της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), ανακοίνωσε το Σωματείο των Εργαζομένων στις Αστικές Συγκοινωνίες (STRUP), που προκήρυξε την απεργία.

Η κινητοποίηση αυτή, που πλήττει περίπου 500.000 επιβάτες, που καθημερινά χρησιμοποιούν το μετρό, προκάλεσε μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στις οδικές εισόδους της πρωτεύουσας. Για να μετριασθεί ο αντίκτυπος της απεργίας, ενισχύθηκαν τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top