ΗΠΑ: Σοκαρισμένοι οι Αμερικανοί, έκπληκτοι και εκνευρισμένοι οι τουρίστες

Η αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

ΗΠΑ: Σοκαρισμένοι οι Αμερικανοί, έκπληκτοι και εκνευρισμένοι οι τουρίστες

Ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία άνευ αποδοχών μετά τη διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους παίρνοντας θέση έξω από τα κλειστά μουσεία και τα μνημεία για να ενημερώνουν τους τουρίστες για τα αξιοθέατα εκείνα που παραμένουν ανοιχτά.

Οι υπάλληλοι αυτοί, οι οποίοι θα προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, σχεδίαζαν την Τετάρτη να συγκεντρωθούν έξω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ιδρύματος Smithsonian και να μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια για το ποιοι τουριστικοί χώροι θα παραμείνουν ανοικτοί και ποιοι όχι.

Το Αμερικανικό Καπιτώλιο; Κλειστό. Η Αίθουσα Τέχνης Corcoran; Ανοιχτή.

Οι τουρίστες στην Ουάσινγκτον βρέθηκαν να περιμένουν στις ουρές μπροστά και από τα 19 μουσεία που ανήκουν στο Ιδρυμα Σμιθσόνιαν. Ένα από αυτά είναι και το Εθνικό Μνημείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που συνήθως είναι ανοικτό όλο το
24ωρο.

Την Δευτέρα όμως μπροστά του είχε τοποθετηθεί οδόφραγμα, κάτι που ωστόσο δεν πτόησε μία ομάδα βετεράνων που είχαν προγραμματίσει να το επισκεφθούν εδώ και εβδομάδες κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια. Το παραμέρισαν και πέρασαν στους χώρους του.

"Θυμάμαι από το ''λουκέτο'' της κυβέρνησης στα μέσα του 1990 ότι υπήρχαν πολλοί τουρίστες που δεν είχαν καταλάβει ότι το μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian ήταν κλειστό. Είχαν σχεδιάσει μία ξενάγηση σε αυτό, πήγαν εκεί και βρήκαν τις πόρτες του κλειστές", λέει ο Καρλ Γκόλντμαν, διευθυντής σε τοπικό παράρτημα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Κρατικών, Δημοτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων των Κομητειών.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί, το Council 26 της Ομοσπονδίας, το οποίο εκπροσωπεί υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας, της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, ''συνεργάστηκε" με την Αμερικανική Ομοσπονδία Κυβερνητικών Υπαλλήλων Local 12, η οποία εκπροσωπεί κυρίως υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας.

"Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι που θα τους βοηθούσε και ��α βοηθούσε κι εμάς", είπε ο Γκόλντμαν. Τα τοπικά σωματεία των δημοσίων υπαλλήλων δημιούργησαν τον "Οδηγό του Ομοσπονδιακού Υπαλλήλου στη Διακοπή της Λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ουάσινγκτον", ο οποίος παρέχει πληροφορίες σχετικά με το καθεστώς--λειτουργίας ή μη--των σημαντικότερων τουριστικών μνημείων.

Οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία θα φορούν μπλουζάκια με πράσινο και μπλε χρώμα του σωματείου τους και θα στέκονται στην Λεωφόρο Συντάγματος, όπου βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian, από τις 10 πμ μέχρι το μεσημέρι σήμερα κρατώντας πλακάτ.

Αν η διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι μεγάλης διάρκειας και η πρωτοβουλία τους αυτή αποδώσει καρπούς, ενδεχομένως να τοποθετήσουν εθελοντές και σε άλλα μουσεία.

"Το αγαπημένο μου σλόγκαν είναι: 'Θα προτιμούσα να εργάζομαι για εσάς'", είπε ο Γκόλντμαν.

Τα εργατικά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι αυτή είναι μία ευκαιρία για μία συζήτηση με τους Αμερικανούς που επισκέπτονται την πρωτεύουσα, αλλά και τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

"Θα τούς δοθεί η ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι είναι ακριβώς όπως κάθε άλλος άνθρωπος. Προσπαθούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και να φροντίσουν την οικογένειά τους", πρόσθεσε ο Γκόλντμαν.

Ωστόσο, πολλοί τουρίστες είδαν το πρόγραμμά τους να ματαιώνεται εξαιτίας της διακοπής της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Στο Σαν Φρανσίσκο, για παράδειγμα, οι τουρίστες σχημάτιζαν ουρά για να επισκεφθούν την πρώην φυλακή στο νησί του Αλκατράζ, αλλά μάταια. Οι αρχές είτε τους πρόσφεραν μία εναλλακτική κρουαζιέρα, είτε επιστροφή των χρημάτων τους.

"Είμαι από την Ιταλία και στα σίγουρα έχουμε εκεί τα πολιτικά μας προβλήματα, αλλά καμία σχέση με αυτό", λέει ο Μάικλ Ρόσι, ο οποίος επισκέπτεται την πόλη για επαγγελματικούς λόγους.

Αλλά ακόμη και στη Νέα Υόρκη, τα περισσότερα από τα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα ήταν σήμερα κλειστά, όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας, το νησί Έλις και ορισμένα από τα μουσεία Ιστορίας της πόλης.

Στο μεταξύ, δύο από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη: πρόκειται για τους αστροναύτες της ΝΑΣΑ Κάρεν Νάιμπεργκ και Μάικλ Χόπκινς, οι οποίοι συνέχισαν και σήμερα τις εργασίες τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπως κάθε μέρα.

Υποστήριξη στο εργαστήριο και στους έξι ''ενοίκους'' του παρείχε το προσωπικό ασφαλείας στο Κέντρο Ελέγχου του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον, στο Χιούστον, καθώς οι περισσότεοι υπάλληλοι της ΝΑΣΑ έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι νεωτέρας.

Ακόμη και στο τηλεφωνικό κέντρο της Aμερικανικής Yπηρεσίας Δημόσιων Εσόδων (IRS, η αμερικανική φορλογική υπηρεσία) δεν υπήρχε σήμερα υπάλληλος να απαντήσει στις κλήσεις. Στο Σεντ Πολ της Μινεσότας, ο αυτόματος τηλεφωνητής ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους ότι θα "πρέπει να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση και να πληρώσουν τους φόρους τους κανονικά".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top