Κατάπαυση του πυρός στη Συρία θα ζητήσει το καθεστώς Άσαντ

Ο εμφύλιος έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τη χώρα

​Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο καθώς "ούτε οι ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης ούτε οι κυβερνητικές δυνάμεις μπορούν να καταγάγουν σαφή στρατιωτική νίκ��" και η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ προτίθεται να ζητήσει την κατάπαυση του πυρός στη διάσκεψη που θα διεξαχθεί στη Γενεύη για το μέλλον της χώρας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης αρμόδιος για την Οικονομία Κάντρι Τζαμίλ στη βρετανική εφημερίδα ''The Guardian''.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε αργά την Πέμπτη, ο Τζαμίλ δήλωσε ότι καμιά πλευρά δεν είναι αρκετά ισχυρή για να επικρατήσει της άλλης στη σύγκρουση αυτή, που διαρκεί εδώ και τουλάχιστον δυόμισι χρόνια και έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων.

Ο Τζαμίλ που είναι επίσης υπουργός Διεθνούς Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή, δήλωσε ότι η συριακή οικονομία έχει υποστεί απώλειες ύψους 100
δισεκατομμυρίων δολαρίων ως συνέπεια του πολέμου μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών.

Αν η πρόταση για εκεχειρία γίνει δεκτή από την αντιπολίτευση, επισήμανε ο Τζαμίλ, τότε η εκεχειρία θα τελεί "υπό διεθνή επιτήρηση", δηλαδή θα εποπτεύεται από παρατηρητές ή κυανόκρανους του ΟΗΕ εφόσον αυτοί προέρχονται από ουδέτερες και φιλικές χώρες.

Τα σχόλια του Τζαμίλ συνιστούν μια πρώτη ένδειξη των προτάσεων που θα καταθέσει η Συρία στη διάσκεψη της Γενεύης, την οποία οι ΗΠΑ και η Ρωσία προσπαθούν επί μήνες να οργανώσουν.

Οταν ρωτήθηκε ποιές θα είναι οι προτάσεις της κυβέρνησής του στη Γενεύη, ο Τζαμίλ απάντησε: "Τερματισμός της επέμβασης από το εξωτερικό, εκεχειρία και έναρξη μιας ειρηνικής πολιτικής διαδικασίας ώστε ο συριακός λ��ός να μπορεί να απολαμβάνει αυτοδιάθεσης χωρίς εξωτερική ανάμιξη και με δημοκρατικό τρόπο".

Ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης απέρριψε ως "όχι αυστηρά αντικειμενική" την έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.450 ανθρώπων.

Ο Τζαμίλ τόνισε ότι ο πρόεδρος Ασαντ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία αλλά είπε ότι "για όλους τους πρακτικούς λόγους το καθεστώς υπό το προηγούμενο σχήμα του έχει τελειώσει.

Η Συρία αλλάζει αλλά χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη παρά πίεση, πρόσθεσε και κάλεσε τη Δύση και όσους έχουν εμπλακεί στη Συρία να αφήσουν την χώρα να εφαρμόσει "τις προοδ��υτικές της μεταρρυθμίσεις".

Ο Τζαμίλ είναι ένας από τους δύο υπουργούς της κυβέρνησης που προέρχονται από μικρά κόμματα και που διορίστηκαν πέρυσι για να τερματιστεί το μονοπώλιο της εξουσίας από το κόμμα Μπάαθ.

Συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, είπε ο Τζαμίλ, "θέλαμε να δώσουμε ένα μάθημα και στις δύο πλευρές να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να σπάσει η μονόπλευρη εικόνα του καθεστώτος και να διαλυθεί ο φόβος στους κύκλους της αντιπολίτευσης να μετάσχει στην κυβέρνηση".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top