Ιράν-ΗΠΑ: Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε την ανταλλαγή επιστολών Ομπάμα-Ροχανί

Ποιο το περιεχόμενο τους

Ιράν-ΗΠΑ: Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε την ανταλλαγή επιστολών Ομπάμα-Ροχανί

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα την απευθείας επικοινωνία μεταξύ των ηγετών του Ιράν και των ΗΠΑ μέσω της ανταλλαγής επιστολών μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του ιρανού ομολόγου του Χασάν Ροχανί "δια της διπλωματικής οδού".

Ο κ. Ομπάμα συνεχάρη τον κ. Ροχανί για την εκλογή του στις 14 Ιουνίου και εκείνος τον ευχαρίστησε επισημαίνοντας "ορισμένα σημεία", δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφχάμ κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων διευκρινίζοντας ότι δεν έχει προγραμματισθεί συνάντηση του ιρανού προέδρου με αμερικανούς ή βρετανούς αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θ�� έχει συνομιλίες με τους ευρωπαίους ομολόγους του και με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Τεχεράνης για τις πρόσφατες δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα με τις οποίες ο αμειρκανός πρόεδρος δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο προσφυγής στη βία κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα των απειλών κατά του Ιράν. Τούς έχουμε πει να την αντικαταστήσουν με τον σεβασμό", δήλωσε η Μαρζίεχ Αφχάμ. "Η προσφυγή στην στρατιωτική επιλογή για τη διασφάλιση των συμφερόντων ισχυρών (φιλοϊσραηλινών) λόμπι με τίμημα την παραβίαση των διεθνών κανόνων και του χάρτη του ΟΗΕ δεν είναι δικαιολογημένη. Αυτή η γλώσσα των απειλών...δεν θα έχει το παραμικρό αποτέλεσμα στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του έθνους για την υπεράσπιση των πυρηνικών μας δικαιωμάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου", είπε.

"Πιστεύω ότι οι Ιρανοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι το γεγονός ότι δεν πλήξαμε τη Συρία δεν σημαίνει ότι δεν θα πλήξουμε και το Ιράν", είπε την Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top